„BME Egyetemi Napok – az egyetemi és a fesztiválérzés közös ereje!”

Új arculattal, rengeteg fellépővel és új programelemekkel várja az egyetemista és a főiskolás közönséget a nyolcadik BME Egyetemi Napok.

„Egész évben ez az egyetlen olyan esemény a Műegyetemen, amely több napon keresztül kínál szabadidős programokat valamennyi kari hallgatónak” – hangsúlyozta a szeptember 16. és 18. között megrendezendő esemény főszervezője, Orbán Balázs a Műhely újságnak adott interjújában. A rendezvényt elsőként 2007-ben, a BME fennállásának 225. évében az egyetemi vezetés felkérésére rendezte meg az akkori Hallgatói Önkormányzat. „A szeptember harmadik hetére időzített esemény azóta nemcsak hagyománnyá vált, hanem a BME-s öntudat és a műegyetemi hovatartozás jelképévé nőtte ki magát” – tette hozzá a szervezői gárda vezetője.

A háromnapos esemény mára megtalálta végleges, a résztvevők és a szervezők véleménye szerint ideális helyszínét az Infoparkban, amely a kampusz mellett, egy olyan helyen van, ami több ezer látogató befogadására is alkalmas. A műegyetemi rendezvény sokban hasonlít a nyáron megszokott szabadtéri fesztiválokhoz, egyediségét az időpontja és a célközönsége adja: „erre kifejezetten a főiskolás és az egyetemista hallgatókat várjuk” – fűzte hozzá Orbán. Elmondása szerint egy hétvégi időponttal valószínűleg több embert vonzanának az eseményre, azonban elsősorban a fiatal értelmiséget célozzák meg, akik hétköznap is szabaddá tudják tenni magukat. „Egy átlagos nyári hétvégén nagyon széles a programkínálat: legalább két zenei fesztivál, egy gasztronómiai esemény, öt falunap és egy kiállítás közül válogathatnak a látogatók. Az Egyetemi Napok különlegessége, hogy egy olyan időpontban rendezzük meg, amely elsősorban a felsőoktatásban résztvevők számára ideális. Egy ilyen rendezvényen a célzott közönségnek köszönhetően sokkal közvetlenebb és barátibb a hangulat, mint például egy belvárosi szórakozóhelyen” – emelte ki az előnyök közül Orbán.

Interjúalanyunk a nyári fesztiválok és a BME rendezvénye közötti hasonlóságokról és különbségekről megosztotta azt is, hogy „a nyári programoktól eltérően az Egyetemi Napokon nincs lehetőség az ott alvásra, azonban a zenei és szórakoztató előadások már kora délutántól egészen hajnalig tartanak, míg napközben tematikus programokkal várjuk, elsősorban a műegyetemista hallgatókat.” A rendezvény első napján tartják a BME Önkéntes Napot, amelynek keretében az önkéntes munkára jelentkezők a XI. kerület intézményeiben, parkjaiban végeznek felújítási, területrendezési és takarítási munkákat. A programra szeptember 16-án, kedden reggel 8 órakor lehet jelentkezni a gyülekező helyszínén, a Goldmann György téren.

Legyél Angyal Te is!

Idén az Önkéntes Napon a Magyar Vöröskereszt jóvoltából játék- és ruhagyűjtést is szerveznek, az Élelmiszerbank jóvoltából pedig tartós élelmiszert gyűjtenek a rászorulóknak. A rendezők azt kérik, hogy mindenki csak tartós, nem romlandó ételt hozzon! Valamint csak hordható állapotú, tiszta ruhákat, használható játékokat hozzanak magukkal azok, akik segíteni szeretnének.

Részletek a BME Önkéntes Napról itt.

Rektori szünettel és a korábbi évekhez képest kibővített Budapesti Egyetemi Sportnappal folytatódik a fesztivál szerdán. A BME Sporttelepére, illetve a BME Sportközpontba reggel 8 órától délután 15 óráig minden előzetesen, vagy helyszínen regisztráló, valamint diákigazolvánnyal rendelkező hallgató ingyenesen léphet be, és a kapacitások függvényében több mint 40 sportágat kipróbálhat. A harmadik tematikus napon tartják a BME Diáknapot, amelyen a diákrektor megválasztása mellett a karok különböző ügyességi és tudásfelmérő játékok során mérik össze a képességeiket. A szervezők idén hagyományteremtő szándékkal új szabályt vezettek be: a vetélkedő nyertese egy évig birtokolhatja a karok közötti vetélkedő vándorkupáját, és megszerzi a jogot a következő évi verseny megrendezésére.

Szavazz Te is, hogy ki legyen az idei Diákrektor!

Oszd meg a jelölted fényképét, hogy a voksod leadd! Figyelem, csak a MEGOSZTÁSOKAT veszik figyelembe az egyes jelölteknél! Szavazás itt!

A szeptember közepén tartandó esemény megjelenésének és programjának is új lendületet adtak idén a szervezők. Résztvevői javaslatra megújult a dizájn: a logó és az arculat színvilága egy sokkal fiatalosabb, dinamikusabb hangulatot ad a programnak, amellyel az egyik cél az volt, hogy továbbra is fenntartsák a hallgatók érdeklődését. Újítottak a szervezők a programokon is: idén a korábbiakhoz képest kétszer több, elsősorban élő zenei koncerttel várják a látogatókat, továbbra is több színpadon. A zenei fellépők között ott lesznek: a Vad Fruttik, Kowalsky meg a Vega, Bëlga, Julia Carpenter, Kozmix, Ganxsta Zolee és a Kartel, Ivan & The Parazol, Heaven Street Seven vagy Dévényi Tibi bácsi. Orbán szerint igazi szenzációnak számít majd a keddi napon fellépő Sigma nevű brit dj duó, akik Nobody to love című száma az idei év fesztiválhimnusza lett. „A fellépő Budapesten élőben először a BME Egyetemi Napokon adja elő a milliók által kedvelt slágerét. Ezen a napon nagy érdeklődésre, még vidékről érkező hallgatókra is számítunk” - tudtuk meg a rendezvény körül már utolsó simításokat végző szervezői csapat vezetőjétől.

Kik is lépnek fel a VIII. Egyetemi Napok színpadán?

Sigma (UK)

Cameron Edwards és Joe Lenzie az egyetemen ismekedtek meg, a kétfős drum and bass banda 2009 óta zenél együtt. Az elmúlt évek kemény munkája sikert hozott a formációnak: a két srác már dolgozott együtt DJ Fresh-el és Kanye West-tel is. Legismertebb daluk, a Nobody To Love idén tavasszal robbant be a zenei köztudatba és elért egészen a brit listák tetejéig. Legújabb slágergyanús dalukat, a Changing-et is elhozzák Budapestre, amely számban egyébként Paloma Faith is közreműködött.

Brains

Magyar elektronikus zenei koncertzenekar. Tízéves fennállása óta a banda folyamatosan változik, a jelenlegi formáció 2010 óta áll színpadra. Kezdetben a hardcore és a funk rock stílust képviselték, ez után jutottak el a jelenlegi stílusukhoz. 2011-ben hozták létre eddigi legsikeresebb, a Refresh the Style című albumukat, amit „Az év hazai elektronikus zenei produkciója” kategóriában Fonogram-díjra is jelöltek. A banda jelenlegi tagjai: Kéri András - rap,vocal; Varga Norbert – gitár; Ujj Zoltán – dobok; Endrei Dávid – basszusgitár; Lukács Levente - billentyűk, sampler.

Vad Fruttik

A két hete még a Budapest Parkban fergeteges bulit csináló, a közönséggel szinte együtt lüktető formáció az alternative rock hazai képviselője, 2005 óta országosan is ismert. A szintén Fonogram-díjra jelölt csapat decemberben megjelent Darabok című lemeze 2014 harmadik hetében a Mahasz Top 40 albumlistájának vezetője volt. A jelenlegi tagok: Likó Marcell – ének, gitár; Kerekes Gergely – gitár; Hock Zoltán – basszusgitár; Hock Attila – dob; Győrffy Gyula – billentyűs hangszerek.

Kowalsky meg a Vega

A hazai rock együttes frontembere, Kowalsky Balázs Gyula Jávorszky Bélával már tizenöt éve, hogy megalapította a Kowalsky meg a Vegát. Juhász Róbert, Újvári Péter és Temesi Bertalan rövidesen csatlakozott a csapathoz, így megalakult az eredeti VEGA ötösfogat. Első lemezük 2003-ban látott napvilágot Pimasz grimasz címmel. A zenekar legutóbbi, hetedik nagy lemeze, a Még nem éden idén áprilisában debütált. Az ismert slágereket, mint például az Amilyen hülye vagy, vagy a Bölcsődtől a sírodig, tartalmazó album egy pillanat alatt sikeres lett a lemezpiacon: három héttel a megjelenés után aranylemezzé, hat hét múlva pedig már a platinalemezzé vált.

Belga

A főváros peremén, a tizenhetedik kerületben 1998-ban alakult zenekar tagjai korábban mind a Tan Kapuja Buddhista Főiskola hallgatói voltak. Első fellépésük a Pepsi Sztárcsináló című tehetségkutató műsorban volt, a vetélkedőben egészen a döntőig jutottak. Ezután sorra jelentették meg sikeresebbnél sikeresebb albumaikat: Majd megszokod (2002); Jön a Gólem! (2004); Bëlga 3 (duplalemez) (2005); Bokorpuszta stb. Tavaly két alkotást, a Filozófiai munkálatok-at (2013) és a Sanyi-t (2013) is meghallgathattuk tőlük. Számtalan videoklip is kötődik az együtteshez, a 2010-es évben hat kisfilm is született a rajongók nagy örömére.

Julia Carpenter

A világszinten is elismert, siófoki DJ a hazai klubélet legmarkánsabb női alakja. Karrierje 2005-ös színre lépése óta töretlenül ível felfelé, a szenvedélyes lemezlovas a modern idők lüktetését érző house zenére specializálódott. Pár éve a Magyar Lemezlovas Egyesület az év felfedezettjének választotta. A legexkluzívabb budapesti és vidéki klubokban és fesztiválokon is találkozhatunk vele.

 

Ivan&the Parazol

Szintén a rock világában kalandozó Ivan&the Parazol csapat stílusát leginkább a ’60-as, ’70-es évek zenei világának, valamint a kortárs irányzatoknak az ötvözése határozza meg. Dalszövegeiket főként angolul írják. A budapesti banda a klasszikus rockzenét a kortárs trendekkel vegyíti. Dinamikus és szabad stílusa hamar népszerű koncertzenekarrá tette a bandát. Az együttes jelenlegi tagjai: Balla Máté – gitár; Beke István – billentyűk; Simon Bálint – dobok; Tarnai János – basszusgitár; Vitáris Iván – ének (az együttes több tagja egyébként a Műegyetem hallgatója – a szerk.).

Ganxta Zolee és a Kartel

A magát csak a lányos anyukák rémálmaként és az ország hírhedt megmondójaként aposztrofáló Ganxsta („Döglégy”) Zolee rapper, dobos, előadóművész és színész. Lassan az ötödik ikszen is túli fenegyerek 1995-től a gengszter hip-hop együttes frontembere. A banda elhíresült szókimondó (gyakran vulgáris) szövegeiről. Legutóbbi három albumuk az Isten, Család, Sör (2007), az Amikor már azt hitted, hogy vége (2009) és a Hatalmat a népnek! (2012).

Majka&Curtis

Majoros Péter, azaz Majka az ózdi rapper, egyébként műsorvezető, dalszövegíró. Volt idő, amikor Dopemannal-el zenélt, most azonban Curtis-szel együtt állnak a színpadon. A Majka, Curtis, BLR rap trió első száma a Belehalok, melynek videoklipje márciusi debütálását követően az év végére a legnézettebb magyar zenei videoklip lett: több mint 24 milliós letöltéssel.

 

Halott Pénz

A pécsi Halott Pénz együttesének zenéje távol esik attól, amit idehaza hagyományos értelemben a hiphoppal összekapcsolnak. A bólogatós ütemek mellé gyakran járnak gitár riffeket, a szövegekben pedig hiába keressük a pofánvágós keménykedést. Inkább rímbeszedett társadalmi valóság és intelligens humor a hallgatóság jutalma. A banda első albuma 2009-ben jelent meg Fejjel Lefelé címmel. Tavaly Szólj anyunak, hogy a városban vagyok c. koronggal rukkoltak elő, rajta olyan slágerekkel, mint a Feneked a gyengém, a Hello lányok, vagy az Ugyanúgy hallasz.

Kozmix

Az együttes bemutatása szükségtelen, hiszen a banda számait általános vagy középiskolában is ismeri mindenki. A Hozsó és Lala alkotta Kozmix az ország első együttese, mely a kilencvenes évek elején-közepén a nagy népszerűségnek örvendő happy hardcore és rave stílusokat játszotta. Ezért korábban a magyar Scooternek hívták őket, ám a későbbi számaikkal el tudtak rugaszkodni ettől a szereotípiától, és könnyedebb, frissebb dalokat is készítenek, mint például a Gyönyhajú lány vagy a Kozmix a házban.

Heaven Street Seven

Röviden csak HS7. Szűcs Krisztián, Németh Róbert, Orbán Gyula, Takács Zoltán és Ábrahám Zsolt alternatív (indie-gitárpop) zenekar, mely 1995-ben alakult. Az első album magánkiadásban jelent meg. Az esztergomi csapat 2007-ben egy különleges fellépéssel nyitotta az új évet: akusztikus koncertet adott a budapesti Művészetek Palotájában, s nem csak új köntösbe öltöztette dalait, hanem különleges vendégeket is a színpadra invitált: a Varga Ferenc Vonósnégyest, a romafolkos Karaván Famíliát és Presser Gábort.

„Az előkészületeket már januárban megkezdjük a 6-7 fős szervezői törzsgárdával. Folyamatosan nyomon követjük az egyre dinamikusabban változó, és sokszor nehezen követhető zenei trendeket, és ezek alapján választunk fellépőket” – tudtuk meg Orbán Balázstól, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a programelemek kiválogatásánál a korábbi résztvevői visszajelzéseket is számításba veszik. „A fellépők mellett többen pozitívan nyilatkoztak a jegyárakról is: ár-érték arányban már eddig is nagyon kedvezőek voltak a hallgatói belépődíjaink, amelyen idén sem változtattunk. A heti bérlet árával számolva kevesebb, mint 1200 forintos napijegyért látogatható lesz a rendezvény, amelynek zenei kínálata erősebb, mint némelyik vidéki nyári fesztiválé” – részletezte az egyre szélesebb hallgatói bázissal rendelkező esemény főszervezője.

BME Egyetemi Napok jegyárak

Diák bérlet (bármilyen érvényes diákigazolvánnyal): 3.499 Ft

Bérlet: 4.499 Ft

Diák napijegy (bármilyen érvényes diákigazolvánnyal): 1.999 Ft

Napijegy: 2.999 Ft

Jegyárusító helyek:

BME E és Q épület (hétköznap 7:30-16:30-ig)

Ticket Express hálózata

Kollégiumok (jegyárusítók elérhetőségeit ld. itt)

„Mára sikerült elérnünk, hogy a rendezvény önfenntartó lett. A költségek 90 százalékát a jegybevételből és a szponzori támogatásokból fedezzük, a tematikus programok költségéhez pedig hozzájárul az Egyetemi Hallgatói Képviselet. Több éves munkánknak köszönhetően egyre több szponzor támogatja az eseményt, akik szolgáltatásaik révén számos kedvezményt biztosítanak a rendezvény résztvevőinek” – tudtuk meg Orbán Balázstól, aki elárulta azt is, hogy a háromnapos eseményen hallgatóbarát étel- és italárakkal fogadják a látogatókat, amelyből a szponzorok nyújtotta szolgáltatások révén további kedvezmények kaphatók.

A főszervező az interjú során elmondta azt is, hogy a helyszínen mintegy 100 fő vesz részt a lebonyolításban, és az ehhez szükséges diákmunkára kizárólag a MISZ Műegyetemi Iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatnak munkaerőt. Szervezői oldalról felkészültek az őszi idő szélsőségeire is. „A rendezvényen több mint 2000 négyzetméter területen sátrat állítunk fel, amely rossz idő esetén képes befogadni a látogatókat” – erősítette meg Orbán Balázs, aki szerint a Műegyetem rendezvénye a maga nemében egyedülálló Magyarországon. „Más egyetemeken, főiskolákon is vannak már hasonló jellegű hallgatói szabadidős események, azonban ezek költségvetése, látogatószáma jelentősen elmarad a BME Egyetemi Napoktól” – zárta gondolatait a főszervező.

A rendezvény honlapja és részletes programja: http://egyeteminapok.bme.hu

A cikk „Rengeteg fellépő az Egyetemi Napon” címmel a Műhely XII/9. számában jelent meg.

Írta: Kiss Zita

Fotók: http://egyeteminapok.bme.hu és BME Egyetemi Napok Facebook oldal