„Nem célom egyszemélyes szabadságharcost játszani”

A Diákközpont átszervezését és a HÖK Alapszabály megújítását is tervezi az Egyetemi Hallgatói Képviselet új elnöke, Daku Dávid.

Terveinek megvalósulására azonban hatással lesz az egyelőre még sok kérdőjellel aposztrofált kancellária rendszer is. Az EHK frissen megválasztott vezetőjével a Műhely készített interjút.

Hamarabb kapott új EHK elnököt egyetemünk, mint kancellárt. Te mennyire kívánod megbolygatni a jelenlegi képviseleti, illetve szolgáltatói struktúrát?

Sok olyan ötletem, tervem van, amelyeket szeretnék EHK elnökként véghezvinni, de nem célom egyszemélyes szabadságharcost játszani. Azt szeretném, ha a szervezet testületileg egyet tudna érteni szignifikáns kérdésekben, és el tudna mozdulni az általam helyesnek vélt irányba. A következő fél-egy évben a Diákközpontot célszerű lenne alapjaiban megújítani, racionalizálni a működését. A lépések arról szólnak, hogy a Diákközpont törvényben rögzített feladatain túl, újragondoljunk minden szolgáltatást, amit a hallgatóknak nyújtatni szeretnénk. A Diákközpont jelenlegi struktúráját, működési mechanizmusait tizenöt éve találták ki, bizonyos területeket tekintve megérett a változásra a rendszer.

Másrészről a HÖK Alapszabály átdolgozása már folyamatban van, de a befejezéssel várunk a kancellár megérkezéséig. Azt tartanám szerencsének, ha az alapszabály-módosításokat úgy tudnák véghezvinni, hogy az abban foglaltakkal az egyetem új gazdasági vezetője is egyetért. Mindenképpen egy kooperatív viszonyt szeretnék kialakítani vele. A leendő kancellár nem egy minden kérdésben bebetonozott állásponttal bíró érdekképviselettel fog tárgyalóasztalhoz ülni.

Arra is nyitottak vagytok, hogy a kancellár teljesen lenullázva új alapokra helyezze a HÖK és a Diákközpont dolgait?

Természetesen nem szeretnénk azt, hogy nulláról kezdődjenek a tárgyalások. Szeretnénk bemutatni, hogy az elmúlt években hogyan működött a képviseletünk, és milyen feladatokat látott el a Diákközpont. Ezek után szeretnénk javaslatot tenni a változtatásokra, amelyek a hatékony és korszerű működést szolgálnák. Természetesen nem zárjuk ki a vitát, mindenképp szoros együttműködést szeretnék elérni mind a Diákközpont, mind a HÖK Alapszabály tekintetében.

Az egyetem – és azon belül az EHK – milyen alapvető változásokkal számol a kancellár megérkezésével?

Alapvetően nem tudunk semmi biztosat, de bizakodóak vagyunk. Hiszek abban, hogy a kancellár konstruktív céllal jön az egyetemünkre, nem azzal a szándékkal, hogy „márpedig én most lerombolok mindent, behintem sóval, aztán újra felépítem.” Az egyetem is igyekszik felkészülni a változásra. Mindenkinek van elképzelése arról, hogy mi fog itt történni, de ezek mind csak találgatások. A bizonytalanságban az a legrosszabb, hogy addig sok minden parkoló pályára kerül, senki nem mer most határozott lépéseket tenni.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerint a Hallgatói Képviseletnek a szükségesnél több dologba van beleszólása. Mi a véleményed erről?

A Hallgatói Képviselet célja, hogy a hallgatók értékes diplomát szerezzenek, ehhez minden feltételt megteremtsünk, és a lehető legtöbb segítséget biztosítsuk számukra. Emellett kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a világra nyitott, érdeklődő fiatal értelmiségiként távozzanak az egyetemről. A szakmai és nem szakmai programok szervezése, a szakkollégiumok, öntevékeny körök működtetése és a közösségszervezés mind ezt a célt szolgálják.

Több mint 20 000 hallgató nevében állást foglalni vagy döntést hozni nagy felelősség, viszont nem gondolom azt, hogy ebből a hallgatókat ki lehet hagyni. Fontos leszögezni, hogy nem célunk olyan kérdésekbe beleszólni, amelyek szorosan nem érintenek minket. Persze előfordul, hogy az oktatók véleménye nem találkozik a miénkkel, ezzel nincsen semmi gond, ezeket párbeszéddel meg lehet oldani. Lehet, hogy más intézményekben az együttműködés nem valósul meg az egyetem vezetése és a HÖK között, de összességében nem értek egyet azzal, hogy a nálunk csökkenteni kellene a HÖK-nek az egyetemen betöltött szerepét. Véleményem szerint a BME-n ez a kooperáció eddig kiemelkedően jól működött és a továbbiakban is mindent megteszünk ennek fenntartása, fejlesztése érdekében.

A hosszú távú tervekhez tartós elnöki felhatalmazás szükséges. Mennyi időt szeretnél magadnak?

Alapjában véve erre az évre szeretnék koncentrálni, még nem látok ennél tovább. Sok feladat áll még előttünk, most ezek foglalnak el leginkább.

Volt sportreferensként májusban a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség kitüntetéssel jutalmazott a sport népszerűsítéséért. Továbbra is fontos marad ez a terület számodra?

Erre a díjra a Testnevelési Tanszék munkatársai terjesztettek fel, az egész országból három ember kapta meg, így nagy megtiszteltetés volt ezt átvennem. Ha egy területtel mélyrehatóbban foglalkoztál, akkor nyilván picit közelebb áll a szívedhez, tehát a sport továbbra is fontos marad, és nagyon sok olyan tervet agyaltam ki az előző félévben, amiket – amennyiben ezzel egyetért az EHK – tovább lehet futtatni az egyetemen (a bme.hu idén júniusban kereste meg Daku Dávidot a díj átvétele után, ld. itt – a szerk.).

A cikk a Műhely XII/9. számában jelent meg.

Írta: Sebők Orsolya

Fotó: Baki Mihály