„Érzékenyebbé válnak az ünnep üzenetére”

Drámajátékkal elevenítették fel a Kispesti Vass Lajos Általános Iskola tanulói a Műegyetem kertjében zajlott 1956-os eseményeket.

Közel hatvan kisdiák látogatott el egyetemünkre, ahol Hajtó Ödön, a Műegyetem 1956 Alapítvány elnöke, az 1956. október 23-án zajlott műegyetemi események egyik szemtanúja mesélt a nevezetes napról és megmutatta a helyet, ahol az egyetemisták gyülekezni kezdtek. 

„Az 1956-os forradalom az egyetemi hallgatók forradalma volt. Nagyon ritka a történelemben, hogy a későbbi értelmiség ennyire egységesen lépjen fel” – emlékeztetett az egykori műegyetemista, ma a forradalom hagyományát ápoló alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az iskola minden évfolyama, összesen közel ötszáz tanuló vesz részt a történelmi évfordulókat feldolgozó programban. A diákok megtanulnak egy-egy részt a megtörtént eseményeket rekonstruáló forgatókönyvből, majd azok helyszínein „eljátsszák”, saját maguk alakítva a szövegeket. A filmre rögzített összeállítást végül levetítik az iskolai ünnepségen.

„Ha a diákok ilyen játékon vesznek részt, sokkal érzékenyebbé válnak az ünnep üzenetére és sokkal több mindenre emlékeznek, mintha egy tornateremben tartott kötelező ünnepségre kényszerítenénk őket” – hangsúlyozta Vargáné Vankó Katalin, a Kispesti Vass Lajos Általános Iskola tanára, a program fő koordinátora.