„A hallgatók nagyon szeretik ezt a sportközpontot”

Újabb terekkel és sporteszközökkel bővült a BME Sportközpont. A 200 millió forintból megvalósult fejlesztés a különleges és ritka sportok űzőinek is kedvére lesz.

Spinning (zenés-kerékpáros aerobik óra), zenés gimnasztika, boulder fal (alacsonyabb magasságú falakon kötél nélküli falmászás), ricochet (a squash-hoz hasonló fallabda-játék), teqball (új, futball alapú sporteszköz), asztalitenisz és boksz – e mozgásformák szerelmesei örülhetnek a rendelkezésre álló teremkapacitás növekedésének a Műegyetemen – tájékoztatott Kincses Gábor igazgató. „A spinning, a zenés gimnasztika, a küzdősportok és a ping-pong órák mindig teltházzal mennek” – indokolta az új termek beosztását az igazgató. „A közel 852 négyzetméternyi helyet kialakító munkálatok június elején indultak, végig feszes tempóban zajlottak” – tette hozzá Kincses Gábor, aki augusztusban és szeptember végén, a műszaki átadás-átvételt követően is bemutatta a bővítési munkálatok eredményeit a bme.hu riporterének.

Ilyen volt...

...ilyen lett!

„A beruházásból 185 millió forintos költséget az egyetem, illetve ebből 44 millió forintot a költségvetés hallgatói és sport alrendszere biztosított” – mondta Péhl Gábor műszaki főigazgató helyettes. Az építészeti és a műszaki kialakítás minden szempontból a már elkészült első ütemet követte, bár néhány speciális igény azért felvetődött a kivitelezéskor. Ilyen például a belső terek megvilágítása több természetes fénnyel, nagy belső üveglapok beillesztésével, hiszen a Sportközpontnak helyet adó ÉL épület alsó részének kevés homlokzati felülete van. Ez utóbbit igyekeztek kompenzálni az élénk színek használatával is.

Ugyancsak rendhagyó a két új ricochet pálya kialakítása. Ezek építőlemezből készült dobozszerkezetek, padozatuk pedig a fenti squashpályákkal megegyező sportpadló.

„A központ dolgozói jelenleg az új sportszereket várják, amelyek november végén érkeznek meg, együttesen közel 20 millió forint értékben” – fejtette ki Péhl Gábor. A bővítés későbbi fázisában az új termek mellé öltözők és zuhanyzók is készülnek, mivel ezek kapacitása gyakran kevésnek bizonyul a központ rendelkezésre álló két szintjén. Kincses Gábor a távolabbi tervek között említette, hogy a további bővítésre alkalmas tereket az öttusában használatos lézerlövészetre, illetve vívásra tennék alkalmassá.

- BK -

Fotó: Biri Balázs (Hetedik Műterem), Philip János