„A brazil felsőoktatás lényeges eleme a Tudomány Határok Nélkül program”

A Műegyetemre látogatott a CAPES ösztöndíjszervezet közép-európai régióért felelős nemzetközi koordinátora.

Luis Filipe de Miranda Grochocki Péceli Gáborral, a Műegyetem rektorával folytatott megbeszélésén ígéretet tett a brazil hallgatók külföldi képzésének folytatására a ’Science Without Borders’ program keretében.

„A brazil küldöttség és a BME vezetése egyetértett abban, hogy az ösztöndíjprogram jelenleg is számos lehetőséget biztosít mindkét fél számára, azonban a továbblépéshez, például az MSc és a PhD szintű együttműködés hatékony működéséhez, várhatóan a kétoldalú egyetemi kapcsolatok fejlesztése is szükséges” – ismertette a tárgyalás egyik elemét Dvorszki László a bme.hu kérdésére.

A BME Nemzetközi Csoport igazgatójától megtudtuk, hogy a kétoldalú együttműködési megállapodások előkészítése már megkezdődött: a European Association for International Education (EAIE) szervezet konferenciáján Vera Raquel Abures Salvadori, a Sao Paolo-i Egyetem Nemzetközi Csoport vezetője, valamint Patricia Alcantara Cardoso, a Universidade Federal do Espirito Santo Egyetem képviselője is kiemelte intézménye együttműködési szándékát. „Ezen egyetemekről jelenleg több mint harminc mérnökhallgató tanul a Műegyetem különböző karain. A visszajelzések alapján valamennyien elégedettek a műegyetemi képzés színvonalával” – erősítette meg Dvorszki László.

A brazil delegáció betekintést nyert a Műegyetem változatos és gyakorlatorientált oktatásába. „Az Építészmérnöki Karon tanuló brazil diákok egy tervezési stúdiómunka részeként Nagykovácsi városközpontjának tervezési munkáiról számoltak be. Az Építőmérnök Kar laborfoglalkozásán az acélszerkezetek szilárdságát mérték, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar a Műegyetem „IQ” épületeinek tantermeit, laborjait, valamint a V1 épületben egy laborfoglalkozást mutatott be” – ecsetelte a Nemzetközi Csoport igazgatója. Dvorszki László a CAPES képviselőjének első visszajelzései alapján sikeresnek minősítette a látogatást.

„A Tudomány Határok Nélkül ösztöndíjprogram keretében mintegy 535 hallgató tanul a BME-n” – emelte ki a Műegyetem oktatási rektorhelyettese a 2014/2015. tanév brazil tanévnyitó ünnepségén. Jobbágy Ákos beszédében hangsúlyozta, hogy a program résztvevői között egyetemünk az egyik legkedveltebb fogadó intézmény: világviszonylatban az ötödik helyen állunk (a fogadó országok világ- és európai ranglistáján Magyarország felettébb előkelő helyen végzett: a világ országai között 11., Európában a 7. helyen áll – a szerk.).

„A legjobb módja a saját jövőnk megjósolásának, ha mi magunk vesszük kézbe s alkotjuk meg” – Dvorszki László ünnepi felszólalásában Peter Drucker szavait idézve erősítette meg a brazil hallgatókat abban, hogy az életükben most bekövetkezett változás kihívás, kockázat, ám egyúttal hatalmas lehetőség is.

„Keményen kell dolgozniuk, hiszen a mérnöki munka és a szaktantárgyak angol nyelvű elsajátítása nem egyszerű, de érdekes és megoldható feladat” – mutatott rá.

-MA-

Fotó: Philip János