Újabb műegyetemi siker az EuroSkills-versenyen

Aranyéremmel és a „nemzet legjobbja” kitüntetéssel tért haza a BME mérnök-informatikusaiból álló csapat Európa legrangosabb szakmai megmérettetéséről.

A műegyetemista Varga Ákos és Pető Roland, valamint a Debreceni Egyetem hallgatója, Bora László képviselte hazánkat a negyvenegy különböző szakmában, huszonöt ország részvételével zajló EuroSkills elnevezésű tudáspróba Vállalati Informatikai Rendszergazda (Enterprise ICT Team) versenyszámában.

Magyarországról tizenöt szakmában versenyző küldöttség vett részt, köztük a Villamosmérnöki és Informatikai Kar hallgatói nyújtották a legkiemelkedőbb teljesítményt, akik informatikai hálózat felépítésével és beállításával mérték össze tudásukat Európa legjobbjaival. (A 2012-ben rendezett megmérettetésen a Power Users csapat – amelynek Csőke János, mérnök-informatikus hallgatónk is tagja volt – szintén Európa Bajnoki címet szerzett. Sikeréről a bme.hu is beszámolt.)

EuroSkills versenyt kétévente rendeznek, idén a franciaországi Lille-ben több mint négyszázötven induló részvételével. A magyar küldöttség négy arany, két ezüst és öt bronzéremmel tért haza, és ezzel a nemzetek rangsorában a hatodik helyen végzett. A csapatokat Czomba Sándor munkaerőpiaci és képzési államtitkár, valamint Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kísérte el a versenyre. Hazánk májusban elnyerte a 2018-as verseny rendezési jogát.