„Jó ajánlólevél a BME-s diploma”

A Műegyetemi Nyílt Nap idén is tömeges érdeklődésre tartott számot. A szervezők becslése szerint közel hatezren vettek részt a rendezvényen.

Bizalmat szavaztak a Műegyetemnek – ez a bme.hu szerkesztősége által megkérdezett diákok közös vonása, akár az ország távoli szegleteiben élnek, akár budapestiek; akár konkrét elképzelésekkel érkeztek, akár csupán a továbbtanulási lehetőségeket akarták feltérképezni. 

„Mindenképpen a BME-n szeretnék tanulni, mert sok híres támogató cége van, és úgy gondolom, az itt szerzett diplomával könnyebb elhelyezkedni” – számolt be a terveiről a bme.hu-nak a böszörményi Gergő, aki sok látogatóhoz hasonlóan, vidékről érkezett a rendezvényre. „Már nagyon vártuk a Nyílt Napot, előre megszerveztük az utazást” – vallotta be a villamosmérnöki és matematika szak iránt érdeklődő Richárd is, aki osztálytársával együtt Bajáról érkezett.

Ágota azon kevesek közé tartozik, akinek kiforrott tervei vannak. „Érdekel az optika, ezért mechatronikát szeretnék tanulni. Kezdetben aggódtam, hogy túl sok lesz az informatika és a robotika, de a kari információs standnál megnyugtattak, hogy a képzés során az alapoktól kezdünk” – nyilatkozta a kecskeméti lány, aki a „családi hagyomány” és az erős gépészmérnök-képzés miatt döntött a Műegyetem mellett. „A bátyám is itt végzett, ő azt mondta, ha újrakezdhetné az egyetemet, a mechatronikát választaná” – tette hozzá. András nem kevésbé elhivatott. „Szívesen dolgoznék projektmenedzseri pozícióban, egy kisebb csoport élén” – mondta a műszaki menedzser és a mérnök-informatikus szak iránt érdeklődő diák. 

Sok középiskolás szülői kísérettel érkezett. „A lányom biomérnöknek készül, támogatom minden lépésében. Épp laborlátogatáson van, korábban pedig részt vettünk egy nagyon érdekes kémia előadáson. Úgy gondolom, a legjobb egyetemet választotta, ráadásul tetszenek a szép, impozáns épületek is” – árulta el egy pedagógus édesanya.

„Az interneten tájékozódtam, de amint birtokomba került egy-egy (rész)információ, újabb és újabb kérdések vetődtek fel bennem” – ezért látogatott el a Nyílt Napra Zsófi. „Beülök néhány előadásra, hogy átfogó képet kapjak az érdeklődési körömbe illeszkedő területekről” – magyarázta az építészmérnöki vagy környezetmérnöki szakra készülő lány. Hozzá hasonlóan, sokan döntöttek úgy, hogy elhatározásuk megerősítésére részt vesznek a műegyetemi programokon, vagy felkeresik a tájékoztató standokat.

A BME az informatív előadások mellett látványos, az érdeklődést felcsigázó kiállításokkal várta a látogatókat. „A habosodást nagyon jól be lehet mutatni – tudtuk meg Horváth Zsuzsannától a Technikai Érdekességek kiállításon a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszékének standjánál –, ezért a hő hatására a forró vízben megduzzadó, előhabosított gyöngyökből habmalackákat gyártunk. Ezeket természetesen hazavihetik a diákok.”

Az alapszakok közötti különbség, két szak összehasonlítása, a tantárgyi követelmények, a specializációk, valamint a későbbi elhelyezkedési lehetőségek – íme néhány azon témák közül, amelyek iránt sokan érdeklődtek a kari információs standoknál. A standok munkatársainak tapasztalatai vegyes képet mutattak – sok idén érettségiző ugyanis konkrét elképzelés nélkül érkezett és még alapkérdésekre kereste a választ. Ugyanakkor pozitív tapasztalatokban sincs hiány. Az egyik kari munkatárs pedig úgy vélte, „a diákok nyolcvan százaléka felkészült, van elképzelése arról, hogy mit szeretne.”

- HegA -

Fotó: Pintér Erik