Egyre több látogatót vonz a Visual Learning Lab nemzetközi konferencia

Mintegy 13 ország 46 kutatója számolt be a vizuális tanulás távlataira irányuló tudományos eredményekről a BME Műszaki Pedagógia Tanszék rendezvényén.

A digitalizált-hálózott világ  merőben új kihívás elé állítja az oktatás teljes rendszerét a képek, animációk és videók példátlan bőségével – vallják a tanszék oktatói. A 2009 óta működő Képi Tanulás Műhelye (Visual Learning Lab) ötödik alkalommal szervezte meg kétnapos angol nyelvű konferenciáját. Az immár „önálló brandként” érvényesülő rendezvény címe „Visual Learning: Pictures – Parables – Paradoxes” volt.

A konferencián mutatták be a Benedek András és Nyíri Kristóf által szerkesztett, a „Visual Learning” sorozat legújabb, „The Power of the Image: Emotion, Expression, Explanation” című kötetét is.

A résztvevők többek között arra kerestek választ, hogyan kell vizuális tartalmakat kapcsolni a hagyományos szöveges tartalmakhoz, mennyiben önálló jelentéshordozók a képek, mit jelent a képi és mozgóképi logika, hogyan tagolhatók és foglalhatók hálózott rendszerbe a képernyőnyi mérethez szabott multimediális dokumentumok. Az előadók vizsgálták a szövegek klasszikus világa és a képek új világa között teremthető konzervatív egyensúlyt, valamint az írástudók felelősségét az illékonnyá váló szövegek korában. A konferencián szó esett a digitális-közvetített kapcsolatok „elszemélytelenítő” hatásának lehetséges enyhítéséről a képi kommunikációval.

A Műszaki Pedagógia Tanszék gondozásában november végén új online szakmai folyóirat
indult Opus et Educatio címmel. A periodika a munka világával, az emberi tényezőkkel, azok fejlesztésével hivatásszerűen foglalkozók számára kíván problémákat felvetni. Benedek András tanszékvezető, alapító főszerkesztő elmondta: a nevelés-oktatás ügye iránt elkötelezett közösségként szeretnék a hálózati tanulás legújabb eredményeit is alkalmazni a szélesebben vett szakmai közösség információkkal történő kiszolgálásában.

A tudományos folyóirat Tanulmányok rovata a már jelentősebb eredménnyel rendelkező szakemberek, minősített kutatók, oktatók stratégiai jellegű, új problémákat felvető, elemző írásait tartalmazza. Az Eszmélés rovat a feltörekvő, tehetséges doktoranduszok első kutatásairól, illetve sajátos ellenpontozásként vagy éppen az egyensúly igényét tükrözve a leendő mesterpedagógusok gyakorlatból érkező írásainak kíván helyt adni. A Recenzió lényeges része minden számnak, tartalmát az aktuális szakmai kötetek ismertetései adják, beleértve az új kutatásokról, külföldön megjelenő könyvekről, publikációkról szóló rövid összegzéseket.
A folyóirat ingyenes, az open access nemzetközileg alkalmazott elvei szerint és csak online jelenik meg. Benedek András évente legalább négy magyar és egy angol nyelvű szám kiadását tervezi, amelyben a tanulmányokat független lektorok bírálják el. A periodika közleményei referáltak és hivatkozhatóak (ISSN 2064-9908).

Véleményeket, észrevételeket, írások eljuttatását a http://opuseteducatio.hu portálon, illetve a opus@eik.bme.hu címen várják.