Decemberi kitüntetettjeink

Kiosztották a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége, a Magyar Nukleáris Társaság és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság idei díjait.

Neumann-díjat kapott Bakonyi Péter, a BME Egyesült Innovációs és Tudásközpont vezető tanácsadója az EU Jövő Internet programjához történő magyarországi csatlakozás kezdeményezéséért, a Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform irányításáért és az ennek keretében kidolgozott Jövő Internet Kutatási Akcióprogram (JINKA) végrehajtásáért.

Bakonyi Péter képünkön középen

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NSZJT) névadójának emlékét hordozó éremmel 1976 óta ismerik el azok tevékenységét, akik a számítástechnikai kultúra kialakításában, valamint a társadalom informatikai infrastruktúrájának fejlesztésében értek el jelentős eredményeket, és az NJSZT-ben is eredményesen dolgoztak.

Kalmár-díjban részesült Sallai Gyula, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének egyetemi tanára a Jövő Internet tevékenységek szakmai vezetéséért, a szakmai koncepciók kidolgozásáért és karbantartásáért, valamint a  Jövő Internet Kutatási Akcióprogram (JINKA) kutatási projektjeinek koordinálásáért és rendszerezéséért.

Szintén Kalmár-díjat kapott Dobrowiecki Tadeusz, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének docense évtizedeken át végzett egyetemi oktatásszervezési és módszertani tevékenységéért, kiemelten a Mesterséges Intelligencia tantárgy oktatásáért, bevezetéséért és elterjesztéséért a hazai felsőoktatásban.

A hazai kibernetikai tudományok megalapítójáról, Kalmár Lászlóról elnevezett díjat a számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazása területén elért kimagasló eredményekért adományozza a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság.


 

Az Év Informatikai Oktatója díjban részesült Ekler Péter, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének adjunktusa. A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) által 2002-ben létrehozott elismerés ösztöndíj formájában támogatja az informatikai felsőoktatás színvonalának emelését, és hozzájárul a pályázók oktatási  tevékenységének erkölcsi-anyagi elismeréséhez.

 

 

A VISZ zsűrije különdíjban ismerte el Charaf Hassan, az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék docensének munkáját, aki a hazai informatikai felsőoktatás egyik legkorszerűbb műhelyét hozta létre, és stabil csapatot épített fiatal, tehetséges oktatókból a tanszéken.

 

 

 


FERMI Fiatal Kutatói Díjjal tüntették ki  Szieberth Mátét, a BME Nukleáris Technikai Intézetének adjunktusát a Magyar Nukleáris Társaság (MNT) tizenharmadik alkalommal megrendezett szimpóziumán. Az Olasz Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége által 2002-ben létrehozott díj célja a tehetséges fiatal kutatók kiemelkedő eredményeinek elismerése, jövőbeni kutatómunkájuk támogatása, és eredményeik megismertetése széles körben.

 

 

 

 

 

- HegA -