BME-s siker a legfontosabb hazai építészeti díjátadón

A BME ÉPK friss diplomása nyerte a 2014-es Média Építészeti Díjat „terv” kategóriában a Zárkándy-bástya újjáépítési lehetőségeit kidolgozó diplomamunkájával.

Nemzetközi előzsűri válogatta ki hatvanöt épületből és ötvenkilenc tervből az öt-öt döntőbe jutó projektet, amelyet prezentációban mutattak be a jelöltek az Uránia Filmszínházban. A tizenkét tagú magyar újságíró-zsűri és a három szakmai bíró az Építészmérnöki Karon idén végzett Rátkai Anna diplomamunkáját, az egri Zárkándy-bástya újjáépítési lehetőségeit kidolgozó alkotást választotta a legígéretesebb tervnek a tízedik alkalommal megrendezett, nyilvános díjátadón.

A pályamű a vártól vasútvonallal leszakított bástya használhatóvá tételére dolgoz ki megoldásokat minimális beavatkozással, visszafogott építészeti elemekkel, és megfelelő funkcióválasztással. Az alkotó a romok hangulatának megtartása mellett megtervezte a bástya és a vár kapcsolatának helyreállítási módját, a megfelelő tér kialakítását a várrész legmagasabb pontján, valamint az ép boltív jelenlegi hangsúlyának megőrzési lehetőségeit.

Zárkándi bástya - Eger

Zárkándi bástya - Eger látványterv

Fotók forrása:epiteszforum.hu