Megtízszereződött a szabályozástechnikai tudásuk a robotautók seregszemléjén

Robonaut versennyel kezdték az évet a BME VIK „Robotirányítás rendszertechnikája” című MSc tantárgy hallgatói.

Hatodik alkalommal gyűltek össze robotautókat építő csapatok a BME Q épületének aulájában azért, hogy járműveik megmérkőzzenek egymással. Az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék által meghirdetett versenyre jelentkező hallgatók – hasonlóan a korábbi évek versenyeihez – háromfős csapatokat alkotva rengeteg időt töltöttek az elmúlt félévben autójuk minél jobb szerepléséért az ügyességi és a gyorsasági pályán.

A megmérettetés elsődleges célja, hogy a kisautó külső beavatkozás nélkül haladjon végig egy olyan pályán, amelynek egyes elemei ugyan ismertek voltak a résztvevők számára, végső elrendezése azonban nem. Az esetleges beavatkozás pontlevonással járt, összesen öt ilyen – azaz az eltévedt autó vezetővonalra való visszahelyezése – volt lehetséges. Ezután három kört ment a jármű a gyorsasági pályán és a legjobb köridő számított a verseny sorrendjének kialakulásában. Az egyes fordulók között lehetőség volt a robotautó szoftverének módosítására.

A látványos versenyen a nagyszámú érdeklődő szavazhatott is kedvenc csapatára. A voksok a végső pontszámba is beleszámítottak.

A Teszvesz Város csapatot Egyed Zsombor, Jánvári Bálint József és Muzslai Gergely alkotta. „Szeptemberben jelentkeztünk és októberben sokat dolgoztunk azon, hogy az autó áramköri tervei elkészüljenek” – mesélte Bálint. „Utána a sok egyéb vizsga miatt szünetelt a fejlesztés. Másokhoz hasonlóan nekünk is rendkívül kimerítő volt a verseny előtti egy-két hét. Rengeteg időt töltöttük az autó tökéletesítésével, az elmúlt négy napban három-négy órát aludtunk. Tegnap azért lefeküdtünk egy kicsit, hogy ne „zombi arccal” jöjjünk a versenyre.”

A csapat az ötödik helyen végzett, az ügyességi pályán második lett. „Mi inkább a feladatokat próbáltuk a lehető legjobban teljesíteni, nem a közönségdíjra hajtottunk” – ecsetelte Bálint. „Összesítésben a középmezőnyben végeztünk, az ügyességi pályán másodikak lettünk. Kihagytuk a parkolási feladatot, mert féltünk, hogy a próbálkozással többet veszítünk, mint nyerünk. A gyorsasági pálya viszont sajnos nagyon rosszul sikerült. Az volt a gond, hogy véletlenül letöröltük a munkánk egy részét. Próbáltuk korrigálni, de nem maradt sok időnk a végső hangolásra, ezért élesben az autó sajnos nem használta azokat a funkcióit, amelyekre egyébként képes lett volna. A gyorsasági és az ügyességi megmérettetés közötti rövid szünetben próbáltunk javítani, de csak egy apró változtatás és annak a tesztje fért bele, utána már élesben kellett versenyezni. Nem hittem volna fél évvel ezelőtt, hogy még a szünetben is a számítógép felett kell görnyednünk…”

Bálint értékesnek tartja az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék munkáját a tartalmas, sok tudást adó tárgyak és az oktatók segítőkészsége, rugalmassága, a magas színvonalon biztosított segédanyagok miatt. „Nagyon sokat tanultam a verseny alatt, a szabályozástechnikai tudásom megtízszereződött. A csapatmunka nehézségeiből pedig úgy gondolom mindannyian profitáltunk” – összegezte Jánvári Bálint villamosmérnök hallgató

A 2015-ös Robonaut Junior és Összesített rangsor első helyezettje a ZserNYÁK csapat lett. A verseny történetében először kizárólag lányokból álló alakulat is rajthoz állt. A Don Rükverc mindkét rangsorban az előkelő harmadik helyezést érte el.

Junior rangsor
Helyezés Csapatnév Pontszám
1. ZserNYÁK 64
2. Második helyezett 32
3. Don Rükverc 29
4. Routh Kiskacsa 28
5. Teszvesz Város 20
6. DisznóBOT 16
7. MazsolAUT 14
8. OnLine 6
9. Robotpilóta 4

 

Összesített rangsor
Helyezés    Csapatnév  Pontszám
1. ZserNYÁK 64
2. Második helyezett 32
3. Don Rükverc 29
4. Routh Kiskacsa 28
5. Teszvesz Város 20
6. DisznóBOT 16
7. MaszolAUT 14
8. Hazárdmentesítés Lordjai 8
9. OnLine 6
10. Robotpilóta 4
11. Finncsi! 0

 

-HA-

Fotó: Kiss Dávid