Két szenvedély, az elektronika és a pókerezés ötvözete a díjnyertes találmány

Pókerrobotjával az OTDK-ra készül, mellette humanoid robotot fejleszt a BME Gépészmérnöki Kar gólyája, aki tavaly második lett a világ legnagyobb, középiskolásoknak szóló tudományos versenyén.

„A célom egy olyan robot létrehozása volt, amely az emberi játékba bekapcsolódva, teljes értékű játékosként képes funkcionálni” – idézte fel Hegyesi Donát az Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) nemzetközi versenyhez kapcsolódó élményt. A mára már mechatronikai mérnök alapszakos hallgató pókerező robotjával 72 ország 1784 résztvevője közül tűnt ki a rangos megmérettetésen. Találmányát – amelyről az egyik zsűritag úgy nyilatkozott, hogy a „kedvenc projektje” – számítógép vezérli: az asztalra szerelt kar mozgatja a zsetonokat, amelyeket az eszköz két beépített kamerával azonosít. A gép felismeri a helyzeteket és „tanulékony”, így nem meglepő, hogy magas kockázati tőkebefektetők is érdeklődtek iránta. „Egy ideig fontolgattam a felhasználás lehetőségét a valós életben – például kaszinókban –, később azonban úgy döntöttem, hogy ötletemet még nem viszem piacra” – árulta el az elsőéves hallgató.

A pókerrobot története évekkel korábbra nyúlik vissza. Donát tizenhét évesen hívta életre a robotot néhány sikeres más projekt után – ilyen volt például a buszmenetrendet is megmutató okos karóra vagy a 3D marógép, amely habszivacs-tömbből marja ki a számítógépen megtervezett formát. Két szenvedélyét, az elektronikát és a pókerezést ötvözve készítette el a fejlesztés prototípusát, amelyért a Magyar Innovációs Szövetség Tehetségkutató Versenyének első díja után a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyének különdíját is neki ítélték. A robot továbbfejlesztett változatával pedig elnyerte a részvétel jogát az ISEF-en – egyetlen magyarként. Ugyan további prototípuson éppen nem töri a fejét, a pókerező robot története nem ért véget a világversennyel, ahol munkáját Nyírcsák Miklós villamosmérnök segítette. Hegyesi Donát most az OTDK-ra készül találmányával, a felkészüléshez Budai Csaba, a GPK Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskola hallgatója nyújt segítséget.

„Sokat jelent nekem, hogy tudom: itt mindig van kihez fordulni, ha segítségre szorulok” – osztotta meg első egyetemi féléve alatt szerzett tapasztalatait a debreceni hallgató. „A kollégiumban összetartó társaság alakult ki, közösen készülünk a vizsgákra, szabadidőnkben pedig szívesen nézünk filmet” – osztotta meg. A hallgató bevallottan jól érzi magát a Műegyetemen, olykor azonban nehézségként éli meg, hogy néhány oktató elsősorban a vizsgázók tudásának hézagaira összpontosít. „Ez ugyanakkor érthető is, hiszen a tanár feladata a minél mélyebb ismeretek átadása és számonkérése” – tette hozzá.

Hegyesi Donát a Gépész Szakkollégium Mechatronikai Szakosztályának „próbás” tagjaként tevékenykedik – a szakkollégiumok szakestjére például ő tervezte meg a plakátot az egyik szakosztály számára –, részt vesz a szervezet rendezvényein, és e mellett tervezi a jövőjét. „Az állásbörzén megpróbáltam feltérképezni a lehetőségeimet. Mindenképpen szeretnék ösztöndíjjal külföldre menni, illetve elvégezni a mesterképzést. A világversenyen egyértelművé vált számomra, hogy kiemelkedően fontos az angol nyelvtudás, ezért a jövőben fel akarok venni angol nyelvű tanórákat is az egyetemen.”

„Dolgozol újabb találmányon?” – kérdeztem, és kiderült: nyár óta egy humanoid robotot fejleszt. „Elsődleges célom, hogy megtanuljon járni. Nem statikusan, mint a legtöbb robot – amely megadott paraméterekkel jut el egyik fix pontból a másikba –, hanem úgy, hogy saját maga számolja ki a lépéssorozatot, amit meg kell tennie.”

Az Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) a világ legnagyobb, középiskolásoknak szóló tudományos versenye. Az eredetileg amerikaiak számára meghirdetett versenyt 1950 óta évente rendezik. 1958-ban vált nemzetközivé; magyar résztvevő 1992-ben indult először a megmérettetésen, amelynek célja, hogy a tanulókat a mindennapi életre pozitív hatást gyakorló találmányok kifejlesztésére ösztönözze.

A tavalyi, Los Angeles-i versenyen 72 ország 1784, huszonegy évesnél fiatalabb diákja mérte össze tudását. Az ISEF hírnevét öregbíti, hogy huszonhét Nobel-díjas tudós kezdte itt a pályafutását.

- HegA -

Fotó: Pintér Erik, hdrobotics.com