Már a BME OMIKK-ban is lehet „happolni”

A Rukkola könyvcserélő közösséghez csatlakozott a BME könyvtára egyúttal használt tankönyv- és jegyzetbörzéhez ad helyet a műegyetemistáknak február 23. és 27. között.

„A kiinduló ötletünk az volt, hogy a könyvtár kapcsolódási ponttá váljon, összekötőként a felsőbb és az alsóbb éves hallgatók között” – mondta el a bme.hu kérdésére Kalmár Csilla szervező. „A felhasználók regisztrálhatnak, meghirdethetik a saját könyveiket, illetve a honlapunkon kialakított felületen jelezhetik, hogy milyen témában vásárolnának dokumentumokat. Mi a csere vagy a vásárlás helyszínét biztosítjuk” – tudtuk meg a Tájékoztatószolgálati Osztály munkatársától.

„A tudományos témájú könyvek mellett szépirodalmi és szabadidős könyvekkel is készültünk” – fűzte hozzá Kalmár Csilla. Az érdeklődők itt érhetik el a választható könyvek aktuális listáját.

A BME OMIKK az akciót követően „happ” átvételi pontként működik tovább. A Rukkola felhasználói a nyitvatartási idő alatt (H-P: 9-20) bármikor leadhatják könyveiket, amelyeket az átvevő, a „happoló” 10 munkanapon belül vehet át a könyvtárépületben (földszint 1-es szoba).

Rukkola

Magyarország első ingyenes online „könyvcseréldéje” 2012-ben kezdte meg működését. A regisztrált felhasználók saját könyvespolcukról ajánlanak fel (rukkolás) könyveket, amelyekért pontokat kapnak. Könyvet „vásárolni” (happolni) csak pontokért lehet.

Fogalmak:

Rukkolásnak nevezzük, amikor a felhasználó „eladásra” kínált könyvei leírását feltölti a Rukkola elektronikus rendszerbe. Az érdeklődők az elérhető, a „rukkolt” állományból happolással választhatják ki az őket érdeklő könyveket, amelyek darabjáért 5 pontot kell „fizetniük”.

Az átadási folyamatban rukkolónak nevezzük azt, akitől származik a továbbadott könyv, happolónak pedig azt, aki megkapja azt.

A Happont az a hely, ahol a rukkolók leadhatják, és a happolók átvehetik a könyvet.