Több nőre lenne szükség a Műegyetemen is

Új hagyományok megteremtését szorgalmazta és a nők aktív közreműködésére is számít a BME kancellárja.

„A mai nap a nőkről szól” – jelentette ki a hagyományteremtő szándékkal rendezett vidám hangulatú összejövetelen Barta-Eke Gyula. A BME kancellárja szerint „minden férfinak évente legalább ezen a napon illik megköszönnie, amit a nők tesznek értük”. Barta-Eke Gyula arra kérte a Műegyetemen dolgozó és oktató hölgyeket, hogy munkájukkal továbbra is segítsék a jó döntések meghozatalát.

A nők aránya alacsonyabb a kari szervezetekben, és még kisebb a kari és egyetemi vezetők között – ismertette a Közalkalmazotti Tanács elnöke. Jakab László kiemelte: a karok közül a VIK-en, ahol a legkevesebb lány tanul, sikerült ötről tizenegy százalékra emelni a nők arányát az esélyegyenlőségi intézkedések következtében. „Hiszünk a pozitív diszkriminációban” – jelentette ki a testület vezetője, emlékeztetve arra, hogy a nők arányának növelése érdekében tett intézkedések többsége elsősorban hosszútávon érzékelhető.

Más esélyegyenlőségi lépések ugyanakkor akár már rövidtávon is érzékelhető hatással bírnak. Gyakorlati példaként említette az A és V1 épületek akadálymentesítésének tervét, amelynek része a babakocsis közlekedésre is alkalmas rámpa megépítése.

A K épület második emeleti nagy előadótermében rendezett ünnepség végén egy-egy szál orchideával ajándékozták meg a hölgyeket. „Minden évben meglepetéssel fogok készülni Önöknek” – ígérte Barta-Eke Gyula kancellár, aki a nemzetközi nőnap alkalmából fél nap munkaidő-kedvezményt is adott az egyetem összes női dolgozójának.

-BK-

Fotó: Philip János