„Munkavédelmi etalon a Műegyetemen”

Félüzemi labort avatott március 3-án a VBK Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék a D Csarnokban.

„Sok új mérésre lesz még szükségünk, hogy oktatásunk teljes spektrumát félüzemi mérésekkel demonstrálhassuk” – mondta a bme.hu-nak Mizsey Péter tanszékvezető. Az új labor már 2013 telén elkészült, de akkor még üresen, mérőberendezések nélkül állt. „2014 őszére sikerült átköltöztetnünk a labort is a központi épületből úgy, hogy közben az oktatás végig zökkenőmentesen zajlott” – emelte ki a tanszékvezető, hozzátéve, hogy számos nehezen mozdítható, szétszerelhetetlen, illetve elavult, koros berendezést már nem tudtak és nem is akartak áthozni a most felavatott modern helyiségbe.

Mizsey Péter hangsúlyozta, hogy az új labor kialakítását tanszéki, kari és egyetemi költségvetésből, valamint a MOL Nyrt. segítségével sikerült megvalósítaniuk. A labor áthelyezésének nagy részét jelentő szerelési munkákban pedig Rácz László BME-n végzett vegyészmérnök, jelenleg a Szelence Kamionmosó Kft. ügyvezetője „vállalt oroszlánrészt” – fogalmazott a tanszékvezető. A cég vállalta a fém berendezések mozgatását, beüzemelésüket új helyükön illetve a labor felhasználó barátabbá tételét. E mellett a tanszéknek ajándékoztak egy újabb félüzemi méretű mérőberendezést, a fluidizálót – tette hozzá Mizsey Péter.

A fluidizáció olyan vegyipari művelet, amelynek során szemcsés szilárd anyagot és fluidumot – gázt vagy folyadékot – intenzíven érintkeztetünk. A fluidum alulról felfelé áramlik, miközben a szilárd anyag a fluidumban lebeg, az egész jelenség a forráshoz hasonlítható – magyarázta a tanszékvezető. A fluidizáció elvét a jó anyagérintkeztetési tulajdonsága miatt többek között szárításra vagy heterogén fázisú kémiai reakciók megvalósítására használják – ismertette Mizsey Péter. „E mérőberendezés megérkezése adta tulajdonképpen az alkalmat a félüzemi labor ’igazi’ felavatására is. A labor emellett munkavédelmi szempontból is etalonnak tekinthető a BME-n” – jelentette ki a tanszékvezető.

.

Az ünnepségen Péceli Gábor rektor, Faigl Ferenc dékán, Keresztes Zsuzsa egyetemi munkavédelmi felelős, valamint a Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék vezetője és számos munkatársa vett részt. A Szelence Kamionmosó Kft-t Rácz László ügyvezető és Solti Szabolcs képviselte.

Fotó: Philip János