Amerikai mérnökhallgatók Budapesten

A Műegyetem és a University of Wisconsin-Madison további együttműködéséről tárgyalt a BME rektora és az amerikai intézmény mérnöki karának nemzetközi ügyekért felelős igazgatója.

Amanda Hammatt nemzetközi igazgató Péceli Gábor rektorral, valamint a programban részt vevő kari kollégákkal folytatott megbeszélést, majd ellátogatott a BME Erasmus Irodába, és egy előadást is meghallgatott az Építőmérnöki Karon.

Az észak-amerikai felsőoktatási intézmény európai kontinensen tanulni kívánó diákjai a legnagyobb létszámban Magyarországot választják, amikor féléves részképzésre jelentkeznek. Ezzel megelőzzük Dániát és Angliát is. Közülük 25-30 fő pedig immár egy évtizede a Műegyetemet választja féléves tanulmányai színteréül. Hammat asszony szerint hallgatóik elégedettek a BME-n szerzett tudásukkal, és nagyon szeretik Budapestet, így a programról az észak-amerikai intézmény vezetői hosszabb távon gondolkodnak. A Wisconsin-Madison Egyetemnek mintegy 45 ezer diákja van, Amanda Hammat a 7 ezer mérnökhallgató nemzetközi tapasztalatszerzését szervezi.

A megbeszélésen kiderült: az amerikai hallgatók leginkább a „nyári egyetem” jellegű programok iránt érdeklődnek. „A diákok és családjaik attól tartanak, hogy ha a hallgató évközben megy külföldre, az a félév kieshet, és a családnak egy további félévet is finanszíroznia kell” – vélekedett Dvorszki László, a BME nemzetközi igazgatója. „Ezért lehetne a nyári egyetem 6-8 hetes képzését viszonylag könnyen még népszerűbbé tenni” – hangsúlyozta.

Fotók: http://www.wisc.edu/