„A találmányok ne vesszenek a felejtés homályába"

Taroltak a Műegyetem hallgatói a XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi Szekciójában.

A BME hallgatói a tudományterület 55 alszekciójából 33-ban első helyezést, 31-ben második helyezést, 23-ban pedig harmadik helyezést értek el. BME-s hallgatók által írt további 28 dolgozatot pedig különdíjjal jutalmaztak a március 25-27. között rendezett Műszaki Tudományi Szekcióban.

A szekcióban 24 hazai és határon túli felsőoktatási intézmény 558 befogadott dolgozatát bemutató hallgató vett részt, mindegyikük az Óbudai Egyetemen mutatta be prezentációját. A 270 díjazott dolgozatból 115-öt készítettek BME-sek.

Az eredmények karok szerinti megoszlása:

Kar

1. helyezés száma

2. helyezés száma

3. helyezés száma

Különdíjak száma

Összes díj

GPK

14

10

10

13

47

ÉMK

8

9

7

5

29

KJK

3

4

2

5

14

ÉPK

4

2

4

3

13

VIK

3

5

2

 

10

GTK

 

1

1

 

2

TTK

1

 

 

 

1

 
(A BME karai további tudományterületi szekciókban is érdekeltek, ezeket az április 6-ával, illetve április 13-ával kezdődő hetekben rendezik meg, az ott elért eredményekről a bme.hu szintén tudósít majd - a szerk.)

 

A műszaki tudományterületi szekció nyolc alszekciójában mindhárom helyezést és a különdíja(ka)t is a Műegyetem hallgatói szerezték meg, két alszekcióban pedig az összes dobogós helyezett BME-s hallgató lett.

Alszelciók, amelyekben az első három helyezett és a különdíjasok is a Műegyetem hallgatói:

Építés- és épületszerkezetek 1

Építészet és építészettörténet – Városépítészet, urbanisztika

Geotechnológia, geodézia, műszaki földtudományok – Geodézia

Könnyű-, élelmiszer- és műanyagipari technológiák – Feldolgozó technológiák

Közlekedésépítés, közlekedésüzem 1

Műszaki matematika, fizika 1

Műszaki mechanika (mindhárom helyezett és mindhárom különdíjas is BME hallgató)

Rendszer- és irányítástechnika

Alszelciók, amelyekben az összes dobogós helyen BME-s résztvevők végeztek:

Építészet és építészettörténet – Örökségvédelem

Geotechnológia, geodézia, műszaki földtudományok – Geotechnológia

 

A szekcióban kiemelt különdíjak adományozásával is hangsúlyozták a tehetséggondozás és a kutatói utánpótlás kinevelésének fontosságát. A BME három hallgatója részesült kiemelt különdíjakban dolgozatáért.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület kiemelt különdíját kapták:

Takács Borbála: Háztartási méretű fotovoltaikus termelés értékelése

Fazekas Tibor: Az adathiány kezelése az öregedő villamosenergia-rendszer élettartam analízise során

Mayer Martin János: Napelemek termelés előrejelzésének pontosítása

A Pro Scientia Aranyérmesek Társasága kiemelt különdíját kapta:

Mayer Martin János: Napelemek termelés előrejelzésének pontosítása

 

A Műszaki Tudományi Szekció díjait ünnepélyes keretek között március 27-én a Millenáris Teátrumban adták át. Az ünnepségen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a műszaki értelmiségnek kiemelt szerepe van és lesz a magyar gazdaság fejlődésében és előrejutásában. „A megjelent diákok máris győztesek, hiszen azok közé tartoznak, akik többet teljesítettek, megismerkedtek a tudomány világával, és él bennük az elmélyült tudás megszerzésének igénye” – jelentette ki. A miniszter szerint a rendezvény ráirányítja a figyelmet a tudományos teljesítményben, az újat létrehozni képes alkotásban és a valós tudás megszerzésében rejtő értékekre. Varga Mihály külön örömnek nevezte, hogy a legtöbb munka a műszaki tudományok szekciójába érkezett.

A szekció eredményei részletesen itt tekinthetők meg.

A több mint hat évtizedes múltra visszatekintő, immár 32. alkalommal rendezett OTDK országos tudományos fórumot biztosít az önképző, a kutató, illetve a művészeti munkában legkiválóbb eredményeket felmutató egyetemisták és főiskolások számára a tudományos diákköri mozgalom hagyományainak megfelelően. Az idei rendezvénysorozatra 5612 tudósjelölt nevezett, aki szakértő zsűri előtt tarthatott előadást az intézményi tudományos diákköri konferenciákon már minősített és pályamunkákban összefoglalt tudományos és művészeti eredményeiről 16 tudományterületi szekcióban, kilenc város felsőoktatási intézményben több mint három héten át. A részvételi jogot elnyert fiatalokat 6426 oktató segítette témavezetőként.

-BK-