Együttműködési szerződést írt alá a BME és a Testnevelési Egyetem

Három évre szóló közös oktatási és kutatási programokat indít a két intézmény.

„Nyitottak vagyunk mindenkivel az együttműködésre, különösen, ha az – divatos szóval élve – „win-win” eredménnyel jár” – jelentette ki Péceli Gábor, a BME rektora a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Testnevelési Egyetem között létrejött oktatási-kutatási együttműködési szerződés ünnepélyes aláírási ünnepségén. „Rengeteg olyan terület van, ahol a két egyetem közös tudása új minőséget teremthet. E tudás gazdasági és mérnöki szemléletű kimunkálását segítheti a Műegyetem.”

„Célunk, hogy a Testnevelési Egyetem a 21. század kihívásaira válaszolni képes fiatalok tudás- és tudatformáló intézményévé váljék” – hangsúlyozta Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora. „A sportban is napról-napra jelennek meg olyan innovációk, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Egy sportoló napi edzésének adatai például – a megfelelő tudományos módszereket felhasználva – útmutatóul szolgálhatnak a másnapi felkészüléshez. Az interdiszciplináris – sporttudományi gazdaságtudományi és mérnöki – tudás műhelyét teremti meg egyetemeink közös tevékenysége.”

A két intézmény együttműködése a gazdaságtudomány, a szervezés- és vezetéstudomány, valamint a sporttudomány területét érinti. A BME részéről a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, a Testnevelési Egyetem részéről a Gazdasági és Társadalomtudományi Intézet vesz részt a közös munkában.

A BME GTK fő feladatai elsősorban a Testnevelési Egyetem új Gazdasági és Társadalomtudományi Intézetének felállítását és kezdeti működtetését érintik. A tervek szerint a BME GTK a nemzetközi kutatásokban nyújt segítséget, amelytől jelentős publikációk megjelenését várják, és hozzájárul a TE Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutatóközpontja munkájához, valamint a korszerű üzleti-gazdasági oktatás kialakításához. A Műegyetem tudományos minősítést szerzett oktatói részt vesznek a TE tanterveinek kidolgozásában, és a tananyagokat bocsátanak partnereik rendelkezésére.

A BME Üzleti Tudományok Intézete oktatói 2016-ban üzleti gazdaságtan tankönyvet állítanak össze a TE igényeinek megfelelően, elsősorban a vállalati pénzügyek, a számvitel, az adózás, a befektetés, valamint az európai uniós gazdaságtudományi területek szakemberei számára.

A BME támogatja a TE doktori iskolájában a társadalom- és gazdaságtudományi terület kialakítását, valamint a doktoranduszok áthallgatását a BME GTK által meghirdetett kurzusokra. A tervek szerint a BME GTK Üzleti Tudományok Intézete és a TE Gazdasági és Társadalomtudományi Intézete a jövőben közös sportközgazdász mesterszakot is indít.

A megállapodás nyomán a két egyetem évente legalább egy közös szakmai konferenciát tart az üzleti tudományok és a sporttudományok területén, illetve együttműködik a TDK konferenciához kapcsolódó szekciók és workshopok szervezésében.

A TE szakmai támogatást nyújt a BME GTK Testnevelési Központnak, amely a BME hallgatóinak sportolását és a sportági képzés színvonalának emelését segíti. A Testnevelési Központ elsősorban a működési rendszerével kapcsolatos üzleti és gyakorlati tapasztalatok megosztását vállalja ezen a területen, valamint igény esetén gyakorlati helyet biztosít a TE hallgatóinak.

A két egyetem évente értékeli közösen a 2018. július 31-ig terjedő időszakra kötött megállapodás megvalósulását.

- HA -

Fotó: Philip János