A Műegyetem képzései továbbra is várják a lányok jelentkezését

Kétszer többen voltak kíváncsiak a BME Lányok Napja programjaira, mint tavaly.

„Tudjuk, hogy a pályaválasztás nem egyszerű: sok lehetőség között kell jól dönteni. Célunk, hogy ne érje csalódás Önöket” – szólította meg a mintegy százötven középiskolás diáklányt Tevesz Gábor docens, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar oktatási dékánhelyettese a harmadik alkalommal megrendezett Lányok Napja köszöntőjében. „Nyugodt lélekkel állíthatjuk, hogy a lányoknak számtalan olyan képességük van, amelyekkel több mérnöki szakmában is felülmúlják a férfiakat.”

A BME Villamosmérnöki, Gépészmérnöki és Közlekedésmérnöki Kara idén 23 helyszínen várta az érdeklődő hölgyeket, akik a mobiltelefontól a robotikáig, a mikrokohászattól az intelligens járművekig sokféle terület érdekességeibe nyerhettek bepillantást. „Nemcsak a végzős középiskolásokat vártuk, hanem az elsősöktől kezdve bárki jöhetett egy adott iskolából” – válaszolta a bme.hu kérdésére Dallos Györgyi ügyvivő szakértő, a rendezvény fő koordinátora. „A BME volt idén a legnépszerűbb egyetem: a Lányok Napjára országosan jelentkező körülbelül ezer főből százötvenen a mi rendezvényeinkre jöttek. A tavalyi nyolcvan vendégünkhöz képest majdnem megduplázódott a létszám, közel ötven gimnázium tanulói látogattak el hozzánk.”

„Az idei programban bemutatott területeink mindegyike új, a tavalyi Lányok Napjára mással készültünk” – hangsúlyozta Bognár Eszter, a GPK Anyagtudomány és Technológia Tanszék adjunktusa, a rendezvény kari koordinátora. „Ilyen például a hegesztés, ami nagyon férfias tevékenységnek tűnik, de valójában hölgyek is dolgozhatnak ezen a területen. Fontosnak tartjuk, hogy olyan tevékenységeket mutassunk be, amelyek mindkét nem képviselőinek körében nagy érdeklődésre tarthatnak számot: ilyenek például az orvostechnikai fejlesztéseink, ahol szoros együttműködésben állunk az iparral is. Szeretnénk, ha a lányok látnák, hogy ezekben a szakmákban nekik is helyük van. A korábbi rendezvényeinken részt vett lányok visszajeleztek, hogy a Lányok Napja segített nekik, már nem félnek a BME-től és valószínűleg ide jönnek tanulni.”

„Szerencsés döntés volt, hogy a tavalyi rendezvénytől eltérően az ideit együtt szerveztük a másik két karral, így többen látogatták programjainkat” – jelentette ki Nagy Gábor, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar koordinátora. „A három alapszakunkból kettőre, a járműmérnökire és a közlekedésmérnökire sokkal több fiúhallgató jár, a logisztika szak ezeknél vonzóbb a lányok számára. Célunk, hogy a két kevésbé népszerű alapszakról többet tudjanak meg látogatóink, de elsősorban azt reméljük, hogy a logisztika szakra e rendezvény révén még több lány jelentkezik. A Lányok Napja jól sikerült: mind a négy laborunk programjaira jöttek érdeklődők.”

„A frissen felvett diákjaink által kitöltött kérdőívben rákérdezünk, hozzánk jelentkezésük okára, és e listán a középiskolák számára szervezett programjaink, valamint a Lányok Napja a BME hivatalos tájékoztatóját is megelőzi” – ecsetelte Tevesz Gábor docens. „A statisztika szerint 2009-ben a lányok aránya a Villamosmérnöki Karon még 6,5% volt, az idei évre ez az arány átlépte a 10 %-ot, ami még mindig alacsony.” Tevesz Gábor szerint az igazi akadály a közfelfogás, ami gátolja a lányokat abban, hogy egyáltalán elgondolkodjanak a műszaki pályaválasztáson. Szinte minden lány azt hallja a családban vagy a tágabb környezetében, hogy a műszaki pálya a fiúknak való. „Pedig a mérnöki szakmáknak – főként az informatikusinak, és egyes villamosmérnöki területeknek – nagy előnye hogy nem ’röghöz kötött’ munkahelyet jelentenek” – tette hozzá az oktató. „Egy laptoppal akár a szántóföld közepén is dolgozhatok. A lányok nagyon félnek attól, hogy a családalapítás után kiesnek a munkából, pedig a mai cégek egyre inkább elfogadják a kismamák által végezhető távmunkákat, és az informatikai cégek jelentős része ki is használja ezt a lehetőséget.”

A szemléletváltást segítik – a Lányok Napja mellett – azok a középiskolai látogatások is, amelyek keretében a pályaválasztáson gondolkodó diákok egyetemi hallgatóktól, első kézből kaphatnak információt az diákéletről és a mérnöki pályáról. „Egy nemrég tett látogatás után alig akartak minket hazaengedni a gimnazisták, annyi kérdésük volt hozzánk” – mesélte Tevesz Gábor. „Ugyanazt mondtuk akkor is, mint a mostani Lányok Napján: a BME-n tanulni és diplomát szerezni egy egész életre szóló jó döntést jelent – nemcsak a fiúknak, hanem a lányoknak is.”

- HA -

Fotó: SPOT fotókör