„Érzékenyítéssel” a látássérültekkel szembeni előítéletek ellen

A Pest-Buda Leo Klub tagjai – a tavalyi sikeres bemutatkozás után – idén is programokat szerveztek az E épület elé, bepillantást engedve a látássérültek mindennapjaiba.

A Láss a Szíveddel 2.0 elnevezésű nap célja az „érzékenyítés” volt: a programok azt voltak hivatottak bemutatni, hogyan élnek és éreznek a látássérültek. Volt olyan rendezvény, amelyen az érdeklődők szemét bekötötték, hogy lehetőségük legyen megtapasztalni a tökéletes sötétséget és a vakvezető kutya segítségét. E mellett ötleteket kaphattunk arra, hogyan segíthető leghatékonyabban a vakok és gyengénlátók közlekedése.

A BME Sportközpontban a Fehér Bot egyesület a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete ellen játszott barátságos csörgőlabda mérkőzést. A paralimpiai sport iránti kíváncsiságukat elégíthették ki azok, akik látókként bekötött szemmel vállalkoztak a játékra.

A sportprogramot követő kerekasztal-beszélgetésen ismert látássérültek és az ügyüket szívükön viselő szakemberek válaszoltak a kérdésekre. Az esemény vak résztvevői Karvai Sándor és Agárdi Szilvia voltak. Sándor motoron, jetskin és más járműveken állított fel világrekordokat, Szilvia nevét pedig énekesnőként ismerheti a nagyközönség.

A Láss a Szíveddel 2.0 program szervezője a Pest Buda Leo Club, amely a Lions Clubs International jószolgálati világszervezet része. Tagjai a helyi közösségek számára önkéntes munkát végző fiatalok.

Fotó: Takács Ildikó