Újabb jelentős építészeti sikert arattak a BME oktatói és hallgatói

Műegyetemi építészek második helyet értek el az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum meghívásos nemzetközi építészeti tervpályázatán.

Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kar közös csapatának tervei a spanyol Nieto Sobejano S.L.P. irodával megosztva részesültek második díjban. A több mint húszfős magyar tervezőcsoport tagjai főként a BME Építészmérnöki Kar oktatói és az Építőművészeti Doktori Iskola aktív, illetve volt hallgatói.
A tervpályázat két első helyezettje a Pritzker-díjas Sanaa és a Snøhetta lett. „A magyar siker értékét növeli, hogy világhírű építészirodákkal versenyezve értük el ezt az eredményt” – hangsúlyozta Balázs Mihály, a Középület-tervezési Tanszék vezetője (a Snøhetta nevéhez fűződik többek között a New York-i World Trade Center helyére tervezett September 11 Memorial Museum és a Norvég Nemzeti Opera épülete, míg a SANAA építésziroda tervezte többek között a Louvre-Lens múzeum épületét – a szerk.).

A Liget Budapest Projekt keretén belül összesen öt új múzeum épülhet a Városligetben. Ezek közül a Petőfi Csarnok helyén megvalósuló Új Nemzeti Galéria–Ludwig Múzeum épületére tavaly októberben hirdettek meghívásos tervpályázatot. A 380 ezer euró összdíjazású versenyre összesen 9 érvényes pályamű érkezett. Az építkezés a tervek szerint 2016-ban kezdődik, az új múzeumokat 2018 márciusában vehetik birtokba a látogatók.

A pályaművek  letölthetők innen.

Fotók forrása: www.ligetbudapest.org