Kelet-közép-európai térségi-városi folyamatokkal ismerkedtek Amerikában

Az Indiana Egyetem magyar tanszékének urbanisztikai konferenciáján szerepeltek a BME GTK és a BME ÉPK oktatói.

Az Indiana Egyetem magyar tanszékének egykori vezetője volt Ránki György professzor. Az ő nevét viseli a György Ránki Hungarian Chair Konferencia, amelyet immár 33. alkalommal rendeztek meg az egyetem bloomingtoni kampuszán. A szervező ezúttal  Kocsis János Balázs, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Szociológia és Kommunikáció Tanszékének docense, az Indiana Egyetem vendégprofesszora és az intézmény Közép-Eurázsiai Tanulmányok Tanszéke (Department of Central Eurasian Studies, CEUS) volt. „A városi társadalmi szövet átalakulásai Kelet-Közép-Európában 1880-tól napjainkig” című tanácskozáson az urbanisztika, a történettudomány, a szociológia és az építészet neves szakértői vitatták meg a kelet-közép-európai térségi-városi folyamatokat és mutatták be legújabb kutatásaikat.

Szintén a BME-t képviselte még Janky Béla, a GTK Szociológia és Kommunikáció Tanszék docense és Benkő Melinda egyetemi docens, az Építészmérnöki Kar Urbanisztika Tanszékének vezetője.

A konferencia alkalmat adott arra is, hogy a több évtizedes múltra visszanyúló és jelenleg is fejlődő bloomington-i magyar tudományos jelenlétet a szélesebb közönség is megismerhesse. A kétnapos rendezvényen az Indiana Egyetem oktatói és hallgatói mellett Indiana-ból és a környező államokból érkezett, elsősorban magyar gyökerű közönség vett részt. Kocsis János Balázs elmondta, hogy az eseménynek különös nyomatékot adott Cleveland-ből érkezett Böjtös László tiszteletbeli konzul jelenléte, valamint az, hogy a Cleveland State University-n újrainduló magyar képzést képviselő szakemberek is eljöttek. A konferencia programja itt érhető el.