„A távdiagnosztika ma már az ipar fontos része”

Nemzetközi workshopot rendezett az internetes hallgatói mérésekről a Mechatronika Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.

„Napjainkban állandó hallgatói igény, hogy az oktatás minél gyakorlatiasabb legyen, aminek egyik fontos eleme, hogy a képzés alatt minél több gyakorlati méréssel találkozzanak” – hangsúlyozta Korondi Péter tanszékvezető a hat ország (Brazília, Kína, Magyarország, Norvégia, Pakisztán és Venezuela) képviselőinek részvételével zajlott rendezvény beszámolójában. A tanszékvezető elmondta: most már lehetőség nyílik arra, hogy a diákok magát a mérést is a berendezéstől fizikailag távol hajtsák végre, mivel sok esetben a mért berendezést számítógéppel vezérelik, és számítógéppel végzik a mérési adatgyűjtést is.

Korondi Péter felhívta a figyelmet, hogy már az iparban is hasonló jelenségek tapasztalhatók: a drága és bonyolult berendezéseket a gyártó akár egy másik országba is telepítheti, és a karbantartó munka költségeit távfelügyeleti rendszer segítségével csökkentheti.

„Az internetes méréseket tekinthetjük távdiagnosztikai rendszereknek, amelyek megoldást jelenthetnek arra, hogy bizonyos drága eszközökből az egyetem nem tud elegendő számú példányt beszerezni” – vélekedett a tanszékvezető. A hagyományos méréseknél a hallgatók „forgószínpadszerűen” jutnak egy-egy ilyen eszközhöz, és sokszor nincs idő a berendezés minden részletét kimérni, mert jön a közvetkező csoport. Ezen is segít az internetes mérés – nyomatékosította. A mérendő eszköz akár napi 24 órában is működhet, egy-egy hallgató hosszabb időre foglalhatja le a berendezést, és részletesebb elemzést tud elvégezni.

„A MOGI Tanszéknek már vannak is ilyen mérései: a hallgatók az órarendi gyakorlatokon megismerik magát a berendezést, fizikailag ’kézbe fogják’, majd hazamennek, és otthonról végzik el a méréseket” – ismertette a tanszékvezető, hozzátéve, hogy a hallgatói létnek megfelelően sokszor éjszaka, akár éjfél után is foglalnak maguknak időt a mérések elvégzéséhez. A tanszékvezető úgy gondolja: ehhez megfelelő adminisztrációs rendszer szükséges, amely nemcsak a mérések beosztásáról gondoskodik, hanem az egyéb hallgatói feladatok beadásának nyilvántartásáról is, ami már az e-learning részét képezi.

A MOGI Tanszék legutóbbi workshopja keretében a Narviki Egyetem Mérnöki Karának ipari technológiák távoktatásával foglalkozó tanszéke, a non-profit Energia Ügynökség, valamint a tanszék együttműködési szerződést írt alá közös internetes hallgatói mérések kidolgozására. A BME hallgatói a narviki eszközöket, az Energia Ügynökség vidéki passzív házának energiafogyasztását, illetve a napelemek energiatermelését is mérhetik távolról várhatóan már a következő évtől.

A workshop az alábbi projekt keretében valósult meg:

http://ind-tek.hin.no/wp-content/uploads/2015/06/eea_grants.pngEGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 - HU08 Ösztöndíj Program
Szerződésszám: EGT/156/M4-0004
Projekt címe: Modern oktatási módszertan kidolgozása, közös fejlesztése az online mérések, - irányítás és távfelügyeleti rendszerek területén
Támogatás: 145.263.- EUR
Projekt megvalósításának tervezett kezdete: 2014.08.01.
Projekt megvalósításának tervezett befejezése: 2016.09.30.
Támogató honlapja: www.eeagrants.org

-BK-

Fotó: Philip János