Egyedülálló operációkutatási mesterképzés a Műegyetemen

A BME TTK Matematika Intézetében 2015 őszén első alkalommal induló szakirányú továbbképzési program Magyarország egyetlen operációkutatási posztgraduális képzése.

A négyszemeszteres, részidős, levelező munkarendben zajló programot a BME Természettudományi Kar Optimalizálási Kutatócsoportja szervezi. A képzést olyan területeken dolgozó szakembereknek ajánlják, akik munkájuk során gyakran találkoznak optimalizációs helyzetekkel (a személyzet-hozzárendelési problémától az atomreaktor fűtőelemeinek optimális elhelyezéséig nagyon széles a skála), és ezek minél hatékonyabb megoldását segítő módszereket szeretnének elsajátítani.

Illés Tibor szakvezető, tanszékvezető egyetemi docens tájékoztatása szerint a képzés erőteljesen összpontosít az alkalmazásra. „Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a hallgatók az elméleti tudás megszerzése mellett megtanuljanak modelleket készíteni valós optimalizációs helyzetekben, azokra algoritmusokat fejleszteni, valamint képesek legyenek az algoritmusok számítógépes implementációjára is.”

A tanszékvezető néhány saját projektet említett példaként: mozdony-hozzárendelési feladat a MÁV teherszállítás részére, akciós áruk mennyiségének előrejelzése és optimális kiszállítása az üzletekbe a Tesco számára vagy villamosenergia árutőzsdei modellek és számítási eljárások. A hallgatóknak ezért a második félévtől kezdve félévente önálló munkát kell benyújtaniuk valamely, a saját szakterületükön jellemző problémával kapcsolatban.

A hallgatók a képzés végén „mesterszintű operációkutatási szakember” oklevelet kapnak. Illés Tibor szerint ezek a szakemberek helyettesíthetik a nagyon drágán megfizetett külső szakértőket. „Minden nagyobb cégnél kell operációkutató (MÁV, MOL, Tesco, Volán, T-Systems, Nokia, Lufthansa Systems stb.). Néhány területen pedig nélkülözhetetlen az operációkutatási tudás, például az építőiparban (rúdszerkezetek optimalizálása, anyagmozgatás optimalizálása), a közlekedésben (logisztika és még sok más terület), gépészetben (vízellátás üzemeltetésének optimalizálása), a villamosmérnöki területen (az energetikában vagy az elektronikában számos területen szükséges optimalizálni)” – sorolta a képzés szakfelelőse.

A képzésre 20 jelentkezőt vesznek fel, a jelentkezési határidő: július 31. Előfeltétele egy mesterszakos (vagy annak megfelelő) diploma, amelynek megszerzéséhez a jelentkező legalább három félévben és összesen legalább heti 10 kreditben (legalább 10 órában) tanult matematikai tárgyú tantárgyakat, és legalább egy félévben, legalább 4 kreditben (legalább 4 órában) számítástudományi vagy informatika tárgyakat.

További információ: http://moszk.math.bme.hu/