Bepillantás rejtett zugokba

Jó hangulatú rendezvény házigazdája volt a BME OMIKK a Múzeumok Éjszakáján a Műegyetemen.

A BME OMIKK már délután három órától várta az érdeklődőket az egyetemre. A szervezők az idei év központi témájául magát a Műegyetemet és a műegyetemi életet választották, az elmúlt évek „közönségkedvenc” programjait is megtartva.

Az egyik újdonság a több mint kétszázharminc éves intézmény történetét ismertető műegyetemi séta volt.  Az egyetem kertjében a látogatók előtt feltárult a campus épületeinek krónikája a megalapítástól egészen a mai egyetemi városrész kialakulásáig.

A BME OMIKK Múzeumok Éjszakájának egyik „nagy kedvence” idén is a „könyvtári séta” volt. A publikum bepillantást nyerhetett a patinás épület legrejtettebb zugaiba is a túrákon, amelyeken a vezetők ismertették a könyvtár különleges történetét és számtalan könyvritkaságát. Az érdeklődők egyik kedvence a Párizs sétányairól az 1870-es években kiadott könyvhöz kapcsolódó egyetemi történetet volt: a kétkötetes mű adományozója Wagner László műegyetemi tanár ugyanis felesége becsületét tiltott párbajban védte meg. Börtönből szabadulását közvetlenül Ferenc József kegyelmének köszönhette.

A könyvtár „Nagy szürkeállomány tesztre” is invitálta a közönséget a Mensa hungarIQával együttműködve. A szervezőktől megtudtuk, hogy a hatalmas érdeklődésre reagálva második időpontot is nyitottak az előregisztrációhoz kötött intelligenciateszt írására.

Azoknak sem kellett elkeseredniük, akik életkoruk (az IQ teszt 17 éves kor felett tölthető ki – a szerk.) vagy túljelentkezés miatt lemaradtak a megmérettetésről, hiszen a készségfejlesztő játékokon valamennyi generáció képviselői tesztelhették ügyességüket vagy kihívhatták egymást egy vér nélküli párbajra a kerti játszóház óriássakk és óriásmalom játékán.

A Múzeumok Éjszakáján több műegyetemi hallgatói csoport is bemutatkozott. Az Energetikai Szakkollégium látványos kísérletei a jelenségek elméleti hátteréről is lerántották a leplet. A közönség a D épület tetején található Megújuló energia laboratóriumban tett látogatáson ismerhette meg a hő- és villamosenergia-termelő berendezéseket és a szakkollégisták által épített sörkollektort is.

A kerti játszótéren nagy sikert arattak a műegyetemi csapatok saját fejlesztésű autói és motorja. A fiatal tehetségek szívesen válaszoltak az érdeklődők kérdéseire. Sőt! A gyerekek kísérettel ugyan, de kipróbálhatták a különleges járgányokat.


Paradicsom csapat elektromos autója


BME MotoStudent Team motorkerépárja


Műszakik Pneumobil Team „Kanóc” járműve

Ágyúdörgés? Nem! Csupán a Szent-Györgyi Albert szakkollégistái mutatták be, mi történik, ha a vizet összezárjuk egy kis szárazjéggel egy pillepalackban. A hallgatók közreműködésével kicsik és nagyok egy játékos kémia órán ismerhették meg többek között a habvulkán és a süvöltő lángcsóva titkát.

A napsütéses nyári rendezvényt egy 2014-ben alakult tehetséges zenekar, a High Five Project akusztikus koncertje tette teljessé.

A programok azonban a naplementével sem értek véget. A látogatók a Poláris Csillagvizsgáló Ifjúsági Szakkörének fiatal csillagászától a Naprendszer felfedezéséről és a legújabb eredményekről hallottak.

A rendezvényt távcsöves csillagvizsgálás zárta, amelyen a Naptól számított hatodik bolygó, a Szaturnusz is megmutatta magát a legkitartóbbaknak a felhőátvonulásos égbolton.
A BME OMIKK programjaira az idei évben több mint 1200 ember volt kíváncsi. A szervezők a bme.hu kérdésére elmondták: jövőre újabb látványosságokkal várják látogatóikat.

A rendezvényről további képeket a BME OMIKK Facebook oldalán találnak.

- MA -

Fotó: Takács Ildikó