Július 1-jével kezdi meg munkáját a BME új rektora

Ünnepélyes keretek között iktatták be hivatalába Józsa Jánost, a BME új vezetőjét, aki bemutatta az új rektorhelyetteseket is a Szenátus június 29-i ülésén.

Szép és nemes pillanat az egyetem életében a rektori lánc átadása – fogalmazott a BME kancellárja, az ünnepség házigazdájaként. Barta-Eke Gyula beszámolt róla, hogy országos elismerést váltott ki együttműködése Péceli Gáborral, akinek az ünnepségen a rektori lánc ezüst másolatát adta át a Karok és a Kancellária ajándékaként. „Magnifice Rector, kérem, tartsa meg elköszönő beszédét” – kérte a szenátusi ülés rendhagyó napirendi pontja keretében.

„Az Önök odaadása, elkötelezettsége az Egyetem iránt egész életemben elkísér, köszönöm, hogy velem voltak ebben a hét évben” – fordult a búcsúzó rektor a BME Dísztermébe hívott egyetemi professzorokhoz, tanszékvezetőkhöz és az EMMI képviselőihez.. „Kitörölhetetlen a tradicionális intézményi szellem, amely az itt tevékenykedőket jellemzi és bármilyen nehéz időszakon átsegíti” – fogalmazott Péceli Gábor. Külön köszönetet mondott feleségének és családjának, mint e „szolgálat csendes társainak és teherviselőinek”.

„Most új lendülettel új vezetés indul útjára, nemcsak lehetőséget kapnak, hanem örökséget is” – hangsúlyozta. „Az új vezetéstől azt várjuk, hogy előbbre vigye ezt az intézményt és segítse a közösség, a társadalom valamint a fenntartó által megfogalmazott célok megvalósulását.”

Péceli Gábor kérte a jelenlévőket az új rektor támogatására.  Józsa Jánost bíztatta, hogy új csapatával „hagyja is, hogy a munkatársak támogassák”. Péceli Gábor szorgalmazta a kancellár munkájának segítését is, Barta-Eke Gyulától pedig kérte, hogy továbbra is fogadja el a segítő szándékú kezdeményezéseket.

„Vállalom a rektori lánccal járó feladatokat” – jelentette ki Józsa János akadémikus, aki a szenátusi ülés előtti órákban vette át rektori kinevezését Áder János köztársasági elnöktől. A BME új rektora elsőként Péceli Gábornak mondott köszönetet, amiért hét évig vitte a műszaki felsőoktatás zászlóshajóját, és „bölcsességgel kormányozta” az új rektori pályázathoz vezető utat. Köszönetet mondott Stépán Gábor akadémikusnak és Czigány Tibor akadémikusnak, hogy a rektori pályázat idején mellette álltak és tanácsaikkal segítették., valamint Dunai Lászlónak a BME ÉMK dékánjának, egyúttal korábbi vezetőjének és mindazon professzor emeritusoknak, akik „józan bölcsességre” intették pályáján. Józsa János köszöntötte a 20 ezer műegyetemi hallgató nevében megjelent kari hallgatói képviselőket, valamint Daku Dávidot, az EHK elnökét.

„Higgadtan kell építkezni és magasra emelkedni, ebben társakra van szükség” – e szavakkal mutatta be Józsa János az új rektorhelyetteseket (Kollár László egyetemi tanárt, tudományos és innovációs rektorhelyettest, Veszprémi Károly egyetemi tanárt, oktatási rektorhelyettest, Nagyné László Krisztina egyetemi tanárt, nemzetközi rektorhelyettest), valamint a Rektori Kabinet új vezetőjét, Kardoss László címzetes egyetemi docenst. „Együtt kell eredményre jutnunk a mérnöki, mérnöktudományi küldetésünkben” – tette hozzá.

- BK -

Fotó: Philip János