„Haza? Hol is van?”

A Tudomány Határok Nélkül harmadik brazil hallgatói gárdája fejezte be tanulmányait a Műegyetemen.

„A tanulás a legerőteljesebb fegyver, amivel megváltoztathatjátok a világot” – nyomatékosította a 3. Tudomány Határok Nélkül brazil program búcsúünnepségén a BME leköszönő oktatási rektorhelyettese. Jobbágy Ákos érvelt a diákok mobilitása, a peregrináció szükségessége mellett. „Egy új közegben az egyetemi oktatáson kívül is sokat profitáltok, hiszen megismertek egy másik országot, kultúrát, embereket. Emlékezzetek a jó tapasztalatokra és ne felejtsétek, a BME visszavár Benneteket” – tudatosította Jobbágy Ákos.

„Emlékszem mennyi kérdéssel, megoldásra váró problémával érkeztetek meg egy évvel ezelőtt” – jelentette ki Dvorszki László. „Nehéz elhinni, de eltelt az év, ami alatt, Barátaim, megcsináltátok, amit vállaltatok” – hangsúlyozta a Nemzetközi Tudományos csoport igazgatója. „Remélem, hazatérve jó nagykövetei lesztek Magyarországnak és a Műegyetemnek!”

„Egy egyetem, nyolc kar, három turnus, 663 diák, két év és 4256 email, amit Tőletek kaptam” – e rendhagyó felsorolással kezdte beszédét Balogh Valéria, a műegyetemi brazil diákok magyarországi „édesanyja”. A BME Nemzetközi-tudományos Csoport ügyvivő szakértője egy pécsi történettel illusztrálta az elmúlt egy év kirándulásainak és budapesti kulturális programjainak hangulatát: a brazil hallgatók örömmel fogadták néhány helyi diák kezdeményezését, az „ingyenes ölelést”. “A világ másik feléről érkezett gyönyörű lányokat és helyes fiúkat láttam, ahogy ölelkeznek. Mindkét csoport boldog volt és nagyon egyforma. Ez jelenti a világ békéjét. Büszke voltam rátok, az én lányaimra és fiaimra” – hangsúlyozta.

„Fantasztikus, hogy elég bátrak voltatok ahhoz, hogy eljöjjetek Magyarországra, ahol nem tudhattátok mire is számíthattok” – adott hangot csodálatának beszédében a mentorok nevében búcsúzó Csaba Zita Éva. „Hatalmas dolog, amit véghezvittetek. Rengeteg tapasztalatot és nyereséget szereztetek az egyetemi tanulmányok alatt, barátságok szövődtek, gyönyörű tájakra látogattatok el, és közben független fiatal férfiakká és nőkké váltatok. Legyetek büszkék arra, amit végig csináltatok Magyarországon, Budapesten, a BME-n!” – nyomatékosította.

„Néhány bekezdésbe kellene összefoglalnom az emlékeket, az érzéseket, az elmagyarázhatatlant a hazaút előtt. Haza? Hol is van?” – tette fel a kérdést a brazil diákok képviseletében felszólaló Otávio José Dezem Bertozzi Junior. „Budapest a tapasztalat, a kultúra, a vidám napok, a felelősség, a tudás mellett a függetlenség és a szabadság ajándékát adta nekünk” – jelentette ki. „Ahogy rátok nézek, tudom, hogy nem túlzás, amit mondok: ez a felejthetetlen utazás csodálatos dologra tanított minket: nincs olyan hely a világban, amelyet hittel és akarattal ne tudnánk meghódítani, és ne lehetnénk boldogok. Köszönünk mindent. A búcsúzó ”Viszontlátásra” helyett mondjuk inkább, hogy „Hamarosan újra találkozunk”!”

A rendezvényen külön elismerésben részesültek a műegyetemi tanulmányaikat kiváló eredménnyel záró brazil diákok:

Név Kar
Roque Rodrigo Rodrigues Faculty of Civil Engineering
Lucas Xavier Pereira Cruz Faculty of Mechanical Engineering
Marcos Willian Mocellin Faculty of Mechanical Engineering
Laura Pinheiro Nichele Faculty of Chemical Technology and Biotechnology
Mateus Moreira Saraiva Faculty of Chemical Technology and Biotechnology
Andre Moura Gomes Da Costa Faculty of Electrical Engineering and Informatics
Vaniele Guimaraes Carvalho Faculty of Economic and Social Sciences

- MA -

Fotó: Philip János