Amerikai és műegyetemi kutatók közös cikkének kirobbanó sikere

Immár ezerszer idéztek egy, a BME VBK-hoz köthető tudományos közleményt.

A Web of Knowledge adatbázisban a BME-hez rendelhető tudományos közlemények közül egy átlépte az ezres idézettséget az elmúlt tíz éves időszakot vizsgálva. A cikk a rangos Physhical Review Letters folyóiratban jelent meg 2008-ban, címe: „Restoring the density-gradient expansion for exchange in solids and surfaces.” Szerzői: John P. Perdew, Adrienn Ruzsinszky, Gábor I. Csonka, Oleg A. Vydrov, Gustavo E. Scuseria, Lucian A. Constantin, Xiaolan Zhou, és Kieron Burke.

A cikk első szerzője a BME frissen kinevezett díszdoktora. John P. Perdew a Philadephiában működő Temple Egyetem professzora és az Egyesült Államok tudományos akadémiájának tagja. Együttműködése az egyetemmel még 1996-ban kezdődött: azóta támogatja az itt folyó, a sűrűségfunkcionál elmélettel (Density Functional Theory, DFT) kapcsolatos kutatásokat, amelyeknek világviszonylatban is kiemelkedő szakértője.

Perdew professzor 2004-ben kapcsolódott be a BME VBK doktori képzésébe, 2005 óta pedig több mint 40 tudományos közleménye jelent meg műegyetemi társszerzőkkel.

A közlemény második és harmadik szerzője Ruzsinszky Adrienn, a korábbi BME OTKA posztdoktora, valamint akkori témavezetője Csonka Gábor István, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar professzora.

A cikk idézettségének alakulása, a jelenlegi tendencia alapján akár még idén elérheti az 1200-at.

A Web of Science (WoS) az Institute for Scientific Information (ISI) bibliográfiai adatbázisa. Több mint 12000 tekintélyes és magas impakt faktorú folyóirat segítségével biztosít hozzáférést a multidiszciplináris tudományos eredményekhez és információkhoz.