A Műegyetem a legjobbak között

Megjelent a 2015-ös Center for World University Rankings (CWUR) és a legújabb Webometrics rangsor.

A BME a 819. helyen szerepel a legjobb ezer egyetemet felsoroló CWUR ranglistán. Az egyetlen, a világ valamennyi egyetemét vizsgáló lista összeállításának legfontosabb szempontjai az oktatás minősége, az intézmény volt hallgatóinak elhelyezkedési mutatói, valamint az oktatói által elnyert nemzetközi díjak száma. Mindezeket 25-25 %-os aránnyal veszik figyelembe a rangsor készítői. A rangos publikációk számát, azok idézettségének arányát, szélesebb körű hatását, az egyetem oktatóinak Hirsch-indexét és a nemzetközi szabadalmakat pedig 5-5%-os súllyal számítják. A 2015-ös CWUR listán összesen hat magyarországi egyetem kapott helyet. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 458., a Semmelweis Egyetem a 617., a Debreceni Egyetem a 667., a Szegedi Tudományegyetem a 731., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 819., a Pécsi Tudományegyetem pedig a 892. helyen végzett.

 

A Webometrics rangsorban a 395. helyen áll a BME ebben a félévben (az előző félévi 428-ról javított), ezzel a közép-és kelet-európai rangsorban a 10. helyet szerezte meg (az ELTE a világrangsorban a 356. helyen, a közép-európai listában a 8. helyen áll, az SZTE pedig a harmadik legjobb magyar egyetemként a 485., illetve a 15. lett). A Webometrics Ranking of World Universities spanyol kezdeményezés, amely a felsőoktatási intézmények webes jelenlétét, hatását és láthatóságát teszi rangsorolhatóvá, a végső adatokat más rankingek készítői is (pl. a QS) felhasználják számításaikhoz. Évente kétszer jelenik meg, januárban és júliusban. Ez a vizsgálati metódus okozza azt is, hogy viszonylag nagy eltérések tapasztalhatók a helyezéseinkben félévről-félévre.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az elmúlt években egyre több nemzetközi (világ- és európai szintű) felsőoktatási rangsorban ért el előkelő helyezést. Ezek a rangsorok (rankingek) ‒ ha nem is minden esetben a legobjektívebb mutatók, de ‒ bizonyos szempontrendszerek és módszertanok szerint összehasonlítási lehetőséget nyújtanak a világ legelismertebb intézményeivel.

A rangsorok felállítása minden esetben egyedi módszertan és különböző adatforrások használatával készül, többnyire az adott intézmények tudományos elismertsége (pl. Nobel-díjas, Fields-érmes oktatók, kutatók száma), publikációkra vonatkozó adatok (pl. Web of Science, Scopus publikációk/hivatkozások), intézményhez köthető szabadalmak (WIPO, Patstat) és intézményi adatok (adatszolgáltatással biztosított adatok, oktatók, hallgatók létszáma stb.) figyelembe vételével.

A közelmúltban a BME angol és magyar nyelvű honlapján elkészült egy, az egyetemi rangsorokat összefoglaló és bennük a BME helyét folyamatosan nyomon követő és aktualizáló felület, amelyek itt érhetők el: http://www.bme.hu/rangsorok (magyarul) és http://www.bme.hu/ranking?language=e (angolul)