Jó tanárok és jó diákok az angol nyelvű képzésben is

Az ünnepélyes évnyitót követően idén már közel ötven ország hallgatói kezdik az évet a BME karain.

„A jó diploma két összetevőt igényel: jó tanárokat és jó diákokat” – hangsúlyozta az ünnepi évnyitó beszédében Veszprémi Károly egyetemi tanár, oktatási rektorhelyettes. „Egyetemünk kiváló oktatókat biztosít. Önöknek jó diákoknak kell lenniük: keményen kell dolgozniuk, hogy jól sikerüljenek a tesztjeik, jól kell teljesíteniük a laborokban, írniuk és megvédeniük a téziseiket, és felkészülniük az államvizsgáikra. Bízunk benne, hogy mindnyájan azt gondolják, érdemes lesz így tenni.”

A BME idén mintegy ötven országból vár diákokat a különböző angol nyelvű képzésekre. A legtöbben Iránból, Törökországból, Egyiptomból, Kínából, Nigériából érkeznek. Új szereplők a Kazahsztánból és Azerbajdzsánból jövő hallgatók, de újabban a külföldön született magyar származású diákok közül is sokan választják a BME-t képzőhelyül. Az idei év volt az első, hogy a diákok többsége online eszközöket vett igénybe a jelentkezéshez.

A reguláris képzésben résztvevő elsőéves külföldi hallgatók létszáma közel 35 – a felsőbb évesek 250-en vannak. A Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal pedig mintegy 20 ország közel 70 diákja kezdhette meg tanulmányait. Az elsős brazil hallgatók az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy számban, 130-an érkeztek a Műegyetemre.

Az ünnepélyes hallgatói eskütétel szövegét Dobosné dr. Sárvári Judit, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Idegen Nyelvi Központ igazgatója olvasta elő.

Georg Jürgen Tepfenhart a Gépészmérnöki Kar MSc hallgatója a felsőbb évesek nevében látta el jó tanácsokkal újdonsült diáktársait, Soós Barnabás előkészítős hallgató pedig az új diákok nevében beszélt.

Az ünnepélyes tanévnyitó levezető elnöke Dvorszki László a BME Nemzetközi tudományos Csoport igazgatója volt, a Gaudeamus Igitur dallamára bevonuló elnökség tagjai: Lovas Tamás (ÉMK), Orbulov Imre dékánhelyettes (GPK), Nemes Gábor dékánhelyettes (ÉPK), Hell Zoltán (VBK), Vígh László Gergely angol nyelvű képzés oktatási igazgató (ÉMK), Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes (VIK), Bohács Gábor dékánhelyettes (KJK) Prok István dékánhelyettes (TTK), Láng Benedek dékánhelyettes (GTK).

Nemes Gábor docens, az Építészmérnöki Kar dékánhelyettese az „In Memoriam Charles Polónyi Foundation” díjának átadása kapcsán méltatta a névadó életművét a tanévnyitón. A Kar a 2004-ben alapított ösztöndíjjal az idegen nyelvű építészképzés jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet. Az ösztöndíjat – amelynek összege megegyezik a tandíjjal – idén Aryan Choroomi iráni építészhallgató vehette át a névadó özvegyétől, Polónyi Károlyné Anikótól.

Polónyi Károly (1928-2002) Ybl-díjas építész a Műegyetemen végzett, majd az IPARTERV vezető építésze lett. Magyarországon – többek között – a Balaton környéki regionális tervezésben vett részt, valamint a Fővárosi Tanács Városrendezési és Építészeti főosztálya vezetője volt. A városépítészet szakértőjeként az 1960-as évektől kezdve közel húsz évig dolgozott nagyszabású terveken Ghánában, Nigériában, Algériában és Etiópiában. A ghánai Kumasi műszaki egyetemének építője és az építészeti oktatás elindítója volt. Elkészítette a nigériai Calabar város rendezési tervét, valamint Etiópia fővárosa, Addis Ababa fejlesztési tervét. Utóbbi városban a Forradalom Terét (ma Meskel tér) is ő tervezte.
Polónyi Károly több neves külföldi egyetem vendégprofesszora, valamint a modernista építészeket tömörítő Team X csoport egyetlen magyar tagja volt. Szenvedélye volt a fiatalok oktatása itthon és külföldön egyaránt. 1980-ban alapította meg a BME angol nyelvű építészképzését, amelyet 1998-ig vezetett. Meghatározó személyisége lett annak a szerteágazó szakmai, közéleti, pedagógiai és diplomáciai tevékenységnek, amellyel az egyetem kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerre tett szert.
Az évnyitóval egy időben a „ConfronTables. Charles Polonyi – Justus Dahinden: Fragments of a Dialogue” című kiállítás emlékezik meg a világhírű magyar építészről a zürichi ETH műszaki egyetemen.

Az állófogadás után a karok képviselői, a mentorok, valamint az adminisztráció munkatársai ismerkedtek meg az új hallgatókkal, és tájékoztatást nyújtottak az egyetemről, a kreditrendszerről, valamint az oktatás és a diákélet általános kérdéseiről.

- HA -

Fotó: Takács Ildikó