„Kifejezetten gyakorlati szemléletet tudok adni a diákoknak”

Bronzérmet szerzett a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar oktatója a kazanyi úszó világbajnokságon a szenior csapat tagjaként.

„Csak tartalék voltam, de ez is olyan szerep, amelyhez teljesíteni kell, egyébként nem lehet senkiből tartalék. Akit eredetileg kiválasztottak a váltóba, végül nem jött el a világbajnokságra. Én viszont ott voltam, leúsztam a távot, sőt szenior korom legjobb időeredményét értem el. Mindent összevetve végül is úgy érzem, megérdemeltem a bronzérmet” – foglalta össze Dömötör Ferenc, a Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék oktatója nyári sportsikerét kommentálva.

Dömötör Ferenc a kép bal szélén

A magyar csapat kiválóan szerepelt a kazanyi szenior úszó VB-n, Dömötör Ferenc csapata a 4x50 m-es vegyes váltóban lett harmadik az oroszok és a németek mögött (Csikány József, Dömötör Ferenc, Somlai Gábor, Bardócz László összeállításban). A szenior versenyeknek egyébként külön megnyitó és záróünnepséget is szerveztek, amelyeken a város polgármestere és a Tatár Köztársaság miniszterelnöke is részt vett (a nagyszabású műsorokat, amelyre Dömötör Ferenc nagy élményként említ, ITT lehet megtekinteni: http://masters.kazan2015.com/en/videos/913). A BME oktatója örömmel emlékszik arra is, hogy a hazai média sokat foglalkozott a kazanyi szenior eseményekkel (például: http://tv2.hu/musoraink/tenyek/184020_95_evesen_lett_vilagbajnok.html – a szerk.).

A szenior versenyek szervezése az 1980-as években indult az angolszász országok idősebb úszóinak kezdeményezése alapján. A szabályok megegyeznek a „reguláris” úszóversenyekével, azzal a különbséggel, hogy itt korcsoportokra osztva zajlik a verseny. Összesen 14 korcsoport van, amelyekbe a 25 év fölötti sportolókat 5 éves korkülönbségekkel osztják be. A legfiatalabbak az 1. korcsoportba (25-29 évesek), míg a legidősebbek a 14. korcsoportba tartoznak (90 éven felüliek). Dömötör Ferenc a 8. korcsoportba tartozik (60-64 évesek). A váltóknál a tagok összesített életkora számít, azaz két-három idősebb versenyző esetén egy-két fiatalabbnak is helye lehet a csapatban.

Magyarországon mintegy ezer főre tehető a szenior úszók száma, amely a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetségén keresztül kb. kéttucatnyi egyesület kötelékébe tartozik. Dömötör Ferenc a Törökbálinti Szenior Úszó Egyesület tagja. Csapatkapitányuk Csikány József 18-szoros szenior úszó világbajnok, többszörös Európa-bajnok, az 1964-es tokiói olimpia 200 méteres hátúszásának döntőse.

Dömötör Ferenc 1953-ban született, diplomáját a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán szerezte 1976-ban. Több mint három évtizedet dolgozott az iparban vezető beosztásokban (Ganz Gépgyár, SKF Svéd Golyóscsapágy Rt., Alcoa-KÖFÉM Kft.), több ízben külföldi munkavégzéssel (India, Anglia, Olaszország, Oroszország). 2008 őszén, a kirobbant válság nyomán elbocsátották. „A munkahelyem elvesztése nagyon megviselt, hiszen 56 évesen kellett mindent elölről kezdenem” – emlékezett vissza, hozzátéve, hogy a sport ez utóbbiban is segítségére volt. „Szerencsére a BME kisegített a bajból: Takács János egyetemi tanár és a néhai Kulcsár Béla professzor, a kar korábbi dékánja adott lehetőséget az újrakezdésre” – fűzte hozzá.

2010 óta tart előadásokat és gyakorlatokat a karon többek között Járműdiagnosztikából, illetve Járműfenntartás és Anyagismeret tantárgyból. „A műszaki felsőoktatásban persze mások a követelmények, mint az iparban, de igyekszem ezeknek is megfelelni. A génjeimben van az oktatás, a visszajelzések alapján pedig a hallgatók is kedvelnek. Így nem volt nehéz beilleszkednem az egyetemi környezetbe” – idézte fel Dömötör Ferenc. „Az erősségem, hogy kifejezetten gyakorlati szemléletet tudok adni a diákoknak, ötvözve az elméletet a gyakorlattal, hiszen saját tapasztalatból származó, megvalósult, élő példákat tudok elmondani, ami nagyon fontos” – vélekedett. A rezgésdiagnosztika és az áramlástechnikai gépek területén mintegy félszáz magyar és idegen nyelvű publikációval rendelkező szakember tavaly szerezte meg a PhD fokozatot, és szeretne továbbra is részt venni a tanszéki kutatásokban.

„Az úszással való kapcsolatom a gyermekkoromra nyúlik vissza. Édesapámat a világ legjobb úszójának hittem, ő tanított minket úszni. 4-5 éves óvodásként a világ számomra a miskolc-tapolcai strand két úszómedencéjéből állt” – idézte vissza első vizes élményeit a BME oktatója. Dömötör Ferenc iskolásként is folytatta, Bitskey Zoltán, az 1924-es párizsi olimpia részvevője, többszörös Európa bajnoki érmes úszó volt az edzője. „Sajnos az akkoriban sikert-sikerre halmozó Széchy-növendékek sokkal jobbak voltak, mint mi, így az aktív versenyzői pályafutást hamar abba kellett hagynom. Az úszás – és általában a sport – szeretete azonban örökre megmaradt” – hangsúlyozta.

A BME oktatója egy évtizede szánta rá magát újra a versenyúszásra, de tartós külföldi kiküldetései, illetve néhány közeli családtag és gyerekkori barát elvesztése el-eltávolították a gyakori edzésektől. Idén tavasszal kezdett újra rendszeresen úszni, edzője minden tanácsát megfogadva és minden utasítást betartva. Az eredmény nem váratott magára sokáig: röpke két hónap alatt több mint 3 másodpercet javult fő számában, az 50 méteres mellúszásban. „Aki ismeri az úszósportot, az tudja, hogy 50 méteren milyen sok az a 3 másodperc” – hívta fel a figyelmet a szenior sportoló.

Dömötör Ferenc elárulta, hogy a sport szeretetét sikerült átörökítenie a családjában is. A BME oktatója idén immár huszadik alkalommal vett részt a Balaton átúszáson, ahová két lánya már hosszú évek óta elkíséri. „Természetesen ők is mindig leúszták az öt kilométert, míg a mamájuk a parton izgult a sikerekért” – mesélte, hozzáfűzve, hogy Rita lánya immár felnőttként szintén aktív sportoló, az ún. vízihoki csapat tagjaként szerzett ezüstérmet tavaly az Európa-bajnokságon.

Dömötör Ferenc utolsó tanévét kezdte most a BME-n, a sportban azonban hosszabb távra tervez. A szenior úszó a jövő évi londoni Európa-bajnokságon és a 2017-es hazai vizes világbajnokságon is szeretne az ideihez hasonló eredménnyel szerepelni.

-BK-

Fotó: Dömötör Ferenc, Philip János