Ezüstérmes a BME a Köztársasági Ösztöndíjakért zajló versengésben

Műszaki területen idén is a Műegyetem hallgatói között található a legtöbb köztársasági ösztöndíjas.

„Ez az ösztöndíj az általános értelemben vett kiválóság bizonyítéka, amire büszkék lehetnek. A társadalomnak, az iparnak, a nemzetnek nagy szüksége van olyan tehetségekre, mint Önök” – hangsúlyozta köszöntő beszédében Józsa János rektor.

Ebben az évben a BME 124 diákja kapta meg az ösztöndíjat, amellyel – a tavalyi évhez hasonlóan – az intézmény a képzeletbeli dobogó második fokán áll, csak az ELTE előzi meg. A legtöbb ösztöndíjast a vegyészek, a villamosmérnökök és a gépészek adják.

Az ünnepség levezető elnöke Pokol György, a Tehetségtanács elnöke, az elnökség tagja: Józsa János rektor, Barta-Eke Gyula kancellár, Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes, Dunai László dékán (ÉMK), Kovács Ádám dékánhelyettes (GPK), Molnár Csaba dékán (ÉPK), Hórvölgyi Zoltán dékánhelyettes (VBK), Tevesz Gábor dékánhelyettes (VIK), Varga István dékán (KJK), Prok István dékánhelyettes (TTK), Andor György dékán (GTK) és Daku Dávid, az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke volt.

A nagy múltra visszatekintő köztársasági ösztöndíjat a mindenkori oktatásért felelős miniszter adományozza egy tanév időtartamára a kiemelkedő tanulmányi eredményű, a tudományos diákköri munkában, illetve szakmai téren kimagasló munkát végző hallgatók részére.

A pályázatot a felsőoktatási intézmények írják ki, majd az ösztöndíjra javasolt hallgatók nevét a bírálatot követően terjesztik fel a miniszternek. Köztársasági ösztöndíjra pályázhatnak, valamint az adományozást követően a köztársasági ösztöndíj folyósítására jogosultak az államilag támogatott, illetve költségtérítéses, teljes idejű (nappali tagozatos) alapképzésben, mesterképzésben, illetve osztatlan képzésben részt vevő hallgatók.

A köztársasági ösztöndíj összege 2015-ben hallgatónként havonta 34 ezer forint.

A BME köztársasági ösztöndíjas hallgatóinak névsora itt érhető el.

- HA -

Fotó: Philip János