Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Kíváncsi álláskeresők és fogadókész vállalatok találkozója a BME-n

2015. 10. 19.

Idén 41. alkalommal rendezték meg az állásbörzét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A több mint két évtizede elindult Műegyetemi Állásbörzén közel 120 kiállító több ezer hazai és külföldi állás- és szakmai gyakorlati lehetősége közül válogathattak az álláskeresők. E kiállítók mintegy harmada kínált szakmai gyakornoki programokat, és tette ezt nem csak a BME hallgatóinak. Minden harmadik cég frissdiplomás pályakezdőket, illetve már tapasztalattal rendelkező munkavállalókat is keresett.

Idén is a villamosmérnöki végzettségű munkakeresők válogathattak a legtöbb ajánlatból, de mintegy hetven munkaadó keresett gépészmérnököket és informatikai végzettséggel rendelkezőket.

Műszaki menedzsert közel ötven, mechatronikai végzettségű szakembert több mint negyven cég keresett. A kiállítók ötöde kínált állást logisztikai, közlekedésmérnöki és vegyészmérnöki végzettségűeknek, az építő- és építészmérnökök pedig több mint tucatnyi munkáltató ajánlatai közül válogathattak. Ötven cég közgazdasági, negyven pedig pénzügyi területen kínált állásokat.

Sokan nem tudják, hogy Magyarország legrangosabb álláskereső rendezvényén nem kizárólag a mérnökök és a közgazdasági végzettségűek találhatják meg a megfelelő pozíciót: területenként számítva mintegy húsz cég keresett bölcsész, és ugyanennyi természettudományi és szintén húsz jogi végzettségűeket, a kiállítók negyede pedig olyan állásokat is hirdetett, amelyek betöltéséhez nem is szükséges szakképzettség.

A cégek nagysága is mutatta a kiállítók sokféleségét: a legkisebb három, a legnagyobb 37 ezer főt foglalkoztat. A vállalatoknál alkalmazott felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya átlagosan 60%.

A szervezők évek óta hatékonyan segítik a látogatók gyors eligazodását a helyszínen. Információs pult, valamint térképet és minden fontos információt tartalmazó füzet segítette a standok közti tájékozódást. A Műegyetemi Állásbörze angyalcsapata – különböző karok önkéntesei – is segített, tagjai az érdeklődőket azokhoz a cégekhez vezették, amelyek éppen őket kereshették.

Idén is megtalálható volt a korábban nagy sikerrel működő Felkészítő Szint, amelynek ingyenes programjai – próbainterjúk, önéletrajz- és karrier-tanácsadás, pszichológiai tanácsadás, stílustanácsadás, idegen nyelvű programok, grafológiai elemzés, tréningek és előadások – segítették az álláskeresők felkészülését a nehéz helyzetekre. A programokra a helyszínen és az esemény weboldalán „Felkészülés az állásbörzére” menüpontjában előzetesen is regisztrálhattak az álláskeresők.

- HA -

Fotó: Takács Ildikó