A BME a legtöbbet publikáló hazai felsőoktatási intézmény

A Quacquarelli Symonds kelet-európai és közép-ázsiai egyetemek területi rangsorában több szempont szerint is az élen áll a Műegyetem.

A rangsorkészítő intézmény 2014-ben jelentkezett először a „Feltörekvő Európa és Közép-Ázsia” (Emerging Europe and Central Asia, EECA) elnevezésű regionális rangsorával, amelyben 20 ország több mint 500 egyetemét vizsgálva készítette el az első 150 intézmény értékelését. A rangsort tavaly és idén is a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem vezeti. A 150 helyes lista második helyét is orosz intézmény, a Novoszibirszki Állami Egyetem foglalhatta el, a harmadik helyezett pedig a tavalyi ezüstérmes, a prágai Károlyi Egyetem.

A BME idén magasabb pontszámot szerzett (71.2-ről javult 73.8-ra), így összesítésben a 32. helyen áll, és a negyedik legjobb magyar egyetem az SZTE, az ELTE és a Debreceni Egyetem mögött.

A listán szereplő magyar felsőoktatási intézmények helyezései:

13. (81.5)  Szegedi Tudományegyetem

16. (80.0) Eötvös Loránd Tudományegyetem

29. (75.2)  Debreceni Egyetem

32. (73.8) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

42. (65.3) Budapesti Corvinus Egyetem

53. (58.4) Pécsi Tudományegyetem

78. (44.6) Miskolci Egyetem

A rangsor készítői több szempont alapján, köztük a szakterületi beágyazottság szerint is vizsgálták az intézményeket. A rangsor összeállításakor az akadémiai elismertséget, a munkaadók visszajelzéseit, az oktatók és a hallgatók arányát, a doktori fokozattal rendelkező oktatók-kutatók számát, a publikációs tevékenységet és az idézettséget, a nemzetközi hallgatók és oktatók arányát, valamint az internetes láthatóságot vették figyelembe.

A BME műszaki szakterületen a legjobb, természettudományi szakterületen pedig a harmadik legjobb magyar egyetem. A teljes listán a BME a 8., ill. a 21. helyen áll a kelet-európai és közép-ázsiai egyetemek között e szakterületi beágyazottsága szerint.

Az intézményenkénti publikációk számát tekintve szintén a legjobb hazai felsőoktatási intézmény a BME, a teljes listán pedig a negyedik helyen szerepel az összes rangsorolt intézmény közül.

Az internetes láthatóság alapján a BME ezüstérmes a hazai, és a 14. az összes intézmény között.

A munkaadók visszajelzéseit tekintve a 3. legjobb egyetem itthon, és a 11. legjobb Kelet-Európában és Közép-Ázsiában.

Az akadémiai elismertséget tekintve a hazai egyetemek között az ötödik, a teljes listán pedig a 40. helyen áll a Műegyetem.

 

-BK-