„A Műegyetemen minden feltétel adott az erős mérnöki alaptudás megszerzésére”

Másodszorra is megnyerte az országos 3D számítógépes géptervezői versenyt a BME GPK hallgatója, aki a Műegyetemen szerzett gyakorlati tudását kamatoztatta a diákbajnokságon.

„Az egyetemen megszerzett tudást a gyakorlatban és éles helyzetben mélyíthettük el a versenyen. Olyan rutinra tettünk szert, amelyet az álláskereséskor ütőképes kártyaként játszhatunk ki” – foglalta össze kérdésünkre Bartalus Dávid műegyetemi gépészmérnök-hallgató, aki egy egyetemi projekt keretein belül készült elektromos jármű alumínium vázszerkezetének megtervezésével már második alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára az S&T, CREO 3D számítógépes géptervezői versenyen. A megmérettetés történetében először fordult elő, hogy egy versenyző kétszer is megszerezte az első helyezést.

S&T CREO 3D számítógépes géptervezői verseny hallgatóknak és középiskolás diákoknak

A 2015-ben megrendezett versenyen rekordot döntött a jelentkezők száma, és kiemelkedő minőségű pályaművek érkeztek. A többféle téma közül a legnépszerűbb területnek a járműipar és az ezzel kapcsolatos alkatrészek megtervezése bizonyult.

A verseny résztvevőinek a felhívás kiírója által forgalmazott szoftvert, a CREO 3.0 nevű 3D grafikai tervező programot kellett alkalmaznia. A pályázók többsége a tanult szakmájában használja ezt az alkalmazást, vagy az ehhez hasonló programokat, ám idén akadt olyan menedzser szakos hallgató is, aki önszorgalomból sajátította el a CREO használatát, és így nevezett a versenyre.

Idén a hallgatók csapatban is nevezhettek, és a tagok összesített eredményeit – beleértve a beküldött pályaművek számát is – a zsűri külön értékelte és pénzjutalomban részesítette. Az első fordulóra minden magát megmérettetni kívánó diák egy saját, CREO-val készült alkotással pályázhatott. A döntőbe a legjobb 13 fiatal jutott, akik az ipari és az oktatási szakemberek alkotta zsűri zártkörű szavazásával, Facebook közösségi szavazással, és a meghirdető cég képviselőinek javaslatára kerültek be a fináléba. A Műegyetem Paradicsom Csapatából végül 4 BME-s hallgató jutott be a legjobbak közé.

A fiatal mérnököknek olyan szerteágazó ismeretekről kellett tanúbizonyságot tenniük a mintegy 3 órás döntőben, mint a komplex modellezés, a lemeztervezés, a rajzkészítés, a végeselem-analízis, a fotorealisztikus képkészítés és az import modellek szerkesztése.

A megmérettetésen első helyezett lett Bartalus Dávid (BME GPK, pályaműve: „BME. SEM Urban Concept jármű alumínium vázszerkezete” – a szerk.), és harmadik helyen végzett Tóth Balázs (BME GPK, pályaműve: „BME. Hobby és sport célokra egyaránt alkalmas cross autó” – a szerk.).

„Óriási előny, hogy modern és naprakész eszközöket, programokat használunk már az egyetemen” – hívta fel a figyelmet Bartalus Dávid az egyik legfontosabb dologra a verseny sikere szempontjából. A műegyetemi kurzusokon a hallgatók a tervezési szoftver legfrissebb verziójának oktatási változatát használják, amely – ahogy Dávid összegezte – „rendelkezik a programhoz elérhető összes modullal, melyeket ipari alkalmazás esetén egyenként vagy csomagban kell megvásárolni”. Hozzátette, hogy a tervezőszoftvereket gyártó cégek 2-3 évente új változatokkal jelennek meg a piacon, és évente bocsátanak ki legalább egy ún. „service” vagy „build pack-et”, amely hibajavításokat és apróbb módosításokat tartalmaz a felhasználói élmény növelésére. A Műegyetem lépést tart a folyamatos változásokkal, maximum egy verziónyi hátrányt szenvedhet, ha a „service pack-et” évközben teszik elérhetővé az ügyfelek számára. „A szemesztert már azzal a programmal viszi végig az egyetem, amellyel a tanítást elkezdte” – fejtette ki a kétszeres bajnok tervező-hallgató. Az oktatáshoz használt alkalmazással széleskörű tudást szerezhető: ilyen szoftvert vagy hasonló programokat használnak a gépészeti tervezés legtöbb ágában az alkatrésztervezéstől kedve a fröccsöntő szerszámok megalkotásáig, és e programmal digitális tervek hozhatók létre papíralapú műszaki rajzok alapján. „Szeretem, hogy a szakmánkban a mérnöki pontosság és az alkotóerő együtt van jelen. Tervezőmérnökként egy új alkatrész kitalálásánál egyaránt számításba kell venni mind a műszaki paramétereket, mind a külső megjelenést, az összhangot a felépített márkával és az ügyfél igényeit. Ez egy összetett és sokoldalú feladat” – fejtette ki Bartalus Dávid. Nagy termékfelelősséggel párosuló munkája a kiégés veszélyét hordozhatja, ha egy mérnök időről időre ugyanazzal a feladattal, ugyanazon eszköz megtervezésével foglalkozik.

A fiatal díjazott tervezőmérnök már diákként részese lehet egy nagyszerű szakmai műhelymunkának. „A BME-n kapott tudás magas színvonalát bizonyítja, hogy 4 hallgatótársammal együtt jutottunk a döntőbe” – jegyezte meg Dávid, aki szerint a Műegyetemhez hasonlóan más felsőoktatási intézmények is rendelkeznek modern tervezői programcsomagokkal, ám a sikerhez egyéni motiváció és oktatói támogatás egyaránt szükséges. Köszönettel említi Piros Attilát, a Gépészmérnöki Kar Gép- és Terméktervezés Tanszék tanszékvezető-helyettesét, aki külön foglalkozásokon készítette fel a műegyetemi csapatot a megmérettetésre. „A rutinhoz, a felhasználói magabiztossághoz és a program moduljainak széleskörű ismeretéhez kevés az egyetemi kurzusokon és a különórákon elsajátított tudás. Az ismereteket gyakorolni, mélyíteni kell, amelyet otthoni munkával, csapatban és több szakmai versenyen történő részvétellel lehet elérni” – hangsúlyozta a GPK diákja, aki idén elindult a „SHELL Eco-marathon” versenyén is társaival, ám idő hiányában nem tudták elkészíteni a teljes pályaművüket, azaz, egy saját motort és az e „köré” épített járművet. „Hatalmas mélyponton lendültünk tovább akkor, amikor úgy döntöttünk, hogy a ’félkész’ alkatrészeket benevezzük a 3D géptervezői versenyre. A felkészülés élményéből és az elért sikerekből merítünk erőt ahhoz, hogy folytassuk a munkát, és eldöntöttük, hogy jövőre nem szalasztjuk el, és újból elindulunk.”

Bartalus Dávid a tanulás mellett jelenleg részmunkaidőben dolgozik egy tervezőirodánál. Az álláskereséskor sokat hozott az a tapasztalat és gyakorlat, amelyet a hallgatói tudáspróbákon szerzett. „Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki magát így. Ritka alkalom, amikor diákként, tét nélkül tesztelhetjük képességeinket, és komolyabb ’pofonok’ nélkül szembesülhetünk hiányosságainkkal.”

Dávid meggyőződése, hogy a Műegyetemen minden feltétel adott a hallgatóknak kiírt versenyeken aratható sikerekhez. „Az előkészületek ugyan rengeteg időt és energiát emésztenek fel, ám megéri a sok munka.”

TZS - TJ

Fotó: Pintér Erik