„Szakmai és emberi kapcsolatok sokasága a munkám hozadéka”

Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából rangos szakmai elismerésben részesült a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar oktatója.

Baross Gábor-díjat vehetett át Tóth János egyetemi docens, a BME Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék vezetője a Pesti Vigadó Makovecz-termében rendezett ünnepségen. A szakember a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) főtitkáraként az egyesület szakmai és közhasznú tevékenységének fellendítése érdekében végzett kiemelkedő szakmai és vezetői tevékenységének elismeréseként részesült a díjban, amelyet Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter adott át.

Tóth János 1991 óta az egyesület tagja (első díjat kapott a KTE diplomaterv-pályázatán, amellyel akkor ingyenes tagság járt egy évre). A BME KJK oktatója 1997-2007 között országos ifjúsági felelősként, 2007-2011 között főtitkárhelyettesként, majd 2011 óta (idén újraválasztva) főtitkárként tevékenykedik a szakmai szervezetben.

„Az ország egyik legnagyobb taglétszámmal rendelkező civil szervezeteként a KTE számos nehézséggel küszködött (pl. a taglétszám csökkenésével, gazdálkodási problémákkal), amikor átvettük elődeinktől a munkát 2011-ben. A szakmai közösségformálás szellemiségét elmélyítve kezdtünk dolgozni, amelyben értékes hagyományainkra építkezhettünk” – utalt a díjazott arra, hogy a KTE már 1949 óta végzi tevékenységét a közlekedés, a közlekedésépítés és a kapcsolódó tudományok támogatása érdekében.

„Konferenciáink és szakmai rendezvényeink számát növeltük, így vonzóvá tudtuk tenni a tagok számára a KTE-hez tartozást” – emelte ki Tóth János. A BME oktatója szerint az is fontos volt, hogy maguk mellé tudják állítani számos közlekedési cég vezetőjét és munkatársait. Ezzel az egyesület gazdálkodását is sikerült stabilizálni. A Baross Gábor-díjas szakember felhívta a figyelmet arra, hogy még a pénzügyileg nehéz években is kiadták a Közlekedéstudományi Szemlét, a közlekedési szakma tudományos folyóiratát.

„Az eredmények elsősorban azoknak a tagtársaknak köszönhetők, akik a mindennapos munkahelyi elfoglaltságuk mellett rengeteg energiát és időt szánnak az egyesületi társadalmi feladatok ellátására” – hangsúlyozta Tóth János.

A Baross Gábor-díj a közlekedés érdekében végzett kimagasló és példamutató tevékenység, továbbá életmű elismeréséért adományozható. Évente mindössze 15-en kaphatják meg. A bronz emlékplakett előlapján a névadó, a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság-és közlekedéspolitikusa, a korszerű magyar kereskedelem és közlekedés megalapítója mellképe látható.

-BK, TJ-

Fotó: oktober23.kormany.hu