Karrierlehetőségek a fotonika területén

„LIGHTtalks: Careers in Photonics” címmel tartottak fórumot középiskolásoknak a Műegyetemen a Fény Nemzetközi Éve programsorozat alkalmából.

„A fotonika nem a 21 sz. tudománya, mert rokon területe, az optika elméleti alapjainak kidolgozása korábbra nyúlik vissza” – ecsetelte Koppa Pál, a BME TTK Atomfizika Tanszék vezetője, a Fény nemzetközi éve alkalmából megrendezett „LIGHTtalks: Careers in Photonics” című rendezvény köszöntőjében. A kutató emlékeztetett, hogy a fotonikát általában a fénnyel foglalkozó tudománynak tartják, amely a fény keletkezésétől a terjedésén át a gyakorlati alkalmazásáig sokféle szakterületet ölel fel. Pontos definíciója ma sem egyértelmű, aminek fő oka a tudományterület alkalmazhatóságának rendkívüli sokrétűsége, és a fotonika iparággá válása.

Barócsi Attila, az Atomfizika Tanszék docense szintén ezt az összetettséget emelte ki, rámutatva, hogy az utóbbi évtizedek számos Nobel-díjas kutatása kapcsolódik e területhez – a lézertől a száloptikáig.

E sokoldalúság a kutatásaikat és eddigi pályafutásukat bemutató fiatal szakemberek prezentációiból is kiderült: a röntgenképek minőségének javításától a szem elé vetített kijelzőn (head-up display) át a látásélesség új kutatási módszeréig sok izgalmas tudományos és mérnöki problémát érintettek.

„Amivel foglalkozom az egy kicsit akadémiai kutatás és egy kicsit ipari is. Az iparban azt szeretem, hogy sok minden gyorsan változik, az akadémiai oldal előnye pedig az intelligens emberekben rejlik” – vázolta hitvallását (és sok más fiatal kutatóét is) a Londonban élő és Skype-on bejelentkező Szanda István, aki egy orvostechnikai vállalatnál dolgozik.

Fülep Csilla doktorandusz kutatásainak célja olyan vízusszimulációs algoritmus kidolgozása, amely a műlencse-tervezést segítheti. (A vízus a látásélességet jellemző mennyiség.)

Játékos Balázs például a Műegyetemen szerzett fizikusi tudását mérnöki szemlélettel hasznosítja egy multinacionális vállalatnál: olyan szenzorfejlesztésekben vesz részt, amelyeket a legújabb telefonokban és autókban használnak. „A nagyon komoly ipari fejlesztések nincsenek távol, csak el kell végezni a fizikus szakot!” – fogalmazta meg üzenetét a középiskolás hallgatóságnak.

A „LIGHTtalks: Careers in Photonics”rendezvényt a BME és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat közösen szervezte a Fény Nemzetközi Éve eseménysorozat részeként. Célja volt, hogy a diákok találkozhassanak az egyetemünkön végzett, fotonikával foglalkozó, kiváló fiatal kutatókkal és mérnökökkel.
A rendezvényen az épülő szegedi ELI "szuperlézer" központ delegációja is részt vett, amelynek tagjai a tudomány élvonalába tartozó infrastruktúra fejlesztésének érdekességeiről beszéltek.
A programot érdekes fotonikai kísérletek bemutatója, valamint az Atomfizika Tanszék optikai laborjainak látogatása egészítette ki.
A rendezvényen prezentáló fiatal kutatók Basa Péter, Dolgos Gergely, Domján László, Fülep Csilla, Játékos Balázs, Karner Máté, Nagy Zsolt, Negyedi Milán, Nyakas Péter, Reményi Judit, Szanda István, Várallyay Zoltán, Veress Máté, Zsigmond Szilárd voltak.

Fotó: Takács Ildikó