Educatio 2016: kiállítás és együttműködési megállapodás

Idén is tízezreket vonzott Közép-Európa legnagyobb oktatási szakkiállítása, beleértve a BME standját.

„Az Educatio kiállítás annyira beleivódott a középiskolások és a pályaválasztás előtt álló diákok tudatába, hogy a Műegyetemnek kötelessége itt megjelenni és ezt hosszú évek óta meg is tesszük” – válaszolta a bme.hu kérdésére Józsa János, a BME rektora. A 16. alkalommal megrendezett Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon hagyományosan a Műegyetem valamennyi kara képviseltette magát.

Horváthné Pálinkás Magdolna, az Idegennyelvi Központ csoportvezető-helyettese előadáson mutatta be a BME Nyelvvizsga Központ nyelvvizsgáit és tanfolyamait, Andor György, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar dékánja és Németh Edit, a kar dékánhelyettese a BME GTK 400+ ösztöndíj programjáról beszélt, míg Joó Attila, az Építőmérnöki Kar dékánhelyettese „Legyél te is építőmérnök!” címmel tartott ismertető előadást az érdeklődőknek.

Több mint negyven magyar és közel ugyanennyi külföldi felsőoktatási intézmény mutatkozott be önálló standdal idén. A közel harmincezer érdeklődő a hazai és a külföldi felvételi követelményekkel, a választható tárgyakkal, a kollégiumi lehetőségekkel, az ösztöndíjakkal, a hallgatói élettel és az elhelyezkedési esélyekkel ismerkedhetett a három nap alatt. A felsőoktatási intézmények mellett nyelviskolák, szakképző intézmények, tankönyvkiadók is a kiállítók között szerepeltek. Az érdeklődők körét – ebben az évben is – a végzős középiskolások mellett szülők, oktatók, intézményvezetők bővítették.

„Minden változás a felsőoktatásban Önökért történik: nem az államért, nem az egyetemért, hanem a hallgatókért. Célja a minél értékesebb diploma megteremtése” – szólította meg a diákokat a megnyitón Palkovics László felsőoktatási államtitkár, felidézve a kancellári rendszer bevezetését, a szakstruktúra átalakítását és a konzisztóriumok létrehozását.

„Most a tartalmi változások következnek” – közölte, hangsúlyozva, hogy a Magyar Rektori Konferenciával egyetértésben alakítják át a képzési rendszert. Az államtitkár kitért arra is, hogy a felvételi eljárásban nem kell változásra számítani, a minimum ponthatár továbbra is 280 pont marad, és szót emelt az oktatói bérek emelésének szükségességéért is.

A BME rektora nemcsak az egyetem standját látogatta meg a kiállításon, hanem egy fontos együttműködési megállapodást is aláírt, két világcéggel, a Bosch-sal és a Knorr Bremsé-vel is társulva. „Ez egy különleges aktus: a BME, a műszaki tudományi felsőoktatás zászlóshajója, a természettudományok területén vezető ELTE, valamint az autonóm járműmérnöki tudományokban kiemelkedő akadémiai kutatóintézet, a SZTAKI felsőoktatási és ipari együttműködés keretében szövetkezett az említett cégóriásokkal azért, hogy angol nyelvű autonóm járműmérnöki MSc programot állítson össze. A most aláírt szándéknyilatkozat szerint a szakot az akkreditációt követően a lehető leghamarabb elindítjuk, és ezzel – a közös kutatási tevékenység mellett – a terület ipari, fejlesztési és innovációs szakembereinek létszámát is jelentősen növeljük” – tette hozzá Józsa János.

A napjainkban zajló járműipari fejlesztések nagy része az intelligens és autonóm közlekedési technológia létrehozását célozza meg. Ma már szinte mindennaposak a járművezetőt támogató, a navigációt és a parkolást segítő rendszerek, és egyes cégek már bemutattak önállóan működő autót is, de a minden körülmények között biztonságosan működő autonóm gépjármű még várat magára. A BME, az ELTE, az MTA SZTAKI a Bosch és a Knorr Bremse közreműködésével egy ún. RECAR (REsearch Center for Autonomous Road vehicles) Központ alakul, amely az alapítók szándéka szerint az ez irányú kutatások magyarországi fellegvára lesz. Az együttműködés keretében az egyetemeken két angol nyelvű mesterszak indítását tervezik: a 2017 februárjában induló képzések résztvevői a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán az „Autonomous Vehicle Control Engineer”, az ELTE Informatikai Karán pedig a „Computer Science for Autonomous Driving” szakon szerezhetnek mérnöki, illetve informatikus diplomát.

„A BME egyik fontos küldetése a színvonalas mesterképzés biztosítása, amely így új elemmel bővül” – hangsúlyozta a BME rektora. „Ezt azonban nehéz megvalósítani a BSc-re felvett ’kvalitásos’ diákok hiányában. Józsa János ezért is tartja lényegesnek az Educatio kiállítást. „Nem lehet pontosan tudni, hogy a felvett diákok hány százalékát befolyásolja egy ilyen rendezvény, de minden alkalmat meg kell ragadnunk a Műegyetem nevének, nagyszerűségének, vonzerejének tudatosítására.”

„Építészmérnök szeretnék lenni, de még nem döntöttem a BME és a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara között” – válaszolta a bme.hu kérdésére Dávid, aki a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumból osztálytársaival érkezett a kiállításra. „Én is fontolgatom az építészi pályát, de még nincs kialakult elképzelésem” – tette hozzá Hanna. „Valószínűleg a BME Villamosmérnöki Karára jelentkezem, ahol voltam már nyílt napon is” – fogalmazott határozottabban Gábor.  A diákok többsége hasonló gondolatokkal érkezett, egyesek tanácstalanul, mások konkrétabb tervekkel járták a standokat.

Attila és Krisztián a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium tanulói. „Inkább reál beállítottságúak vagyunk. Azért jöttünk ide, mert még nincs stabil elképzelésünk a jövőről” – mesélték. Attila a gépészmérnöki területen tájékozódik, Krisztiánt a szoftverfejlesztés érdekli. „Nyitottak vagyunk akár a külföldi továbbtanulásra is” – vallották.

„A kémia eléggé elrettentő azok számára, akik nem akarnak vele foglalkozni” – ecsetelte Nagy József, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar dékánhelyettese, aki a „frontvonalban”, a kar standján állta a kérdező diákok rohamát. „A legtöbb érdeklődő már valamennyire ismeri karunkat, vagy ha még nem is döntött véglegesen a BME Vegyészkara mellett, azt már tudja, hogy szereti a kémiát. Érdeklődnek a képzéseink iránt, az emeltszintű érettségi szükségességéről kérdeznek, és hogy milyen területeket érintünk a képzés során. Egyesek már távolabbra tekintenek, és a végzés utáni elhelyezkedés esélyeire is kíváncsiak. ”

 

HA - TJ

Fotó: Takács Ildikó, Philip János