„Mindig második otthonunk marad Magyarország és az egyetem”

Huszonhárom végzős diák vette át oklevelét a BME angol nyelvű képzésének végén.

„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen a tudásvágya,megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni, amit csinál, és megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog” – idézte Szent-Györgyi Albert gondolatait Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes az angol nyelvű képzés évzáró ünnepségén.

„A felsőoktatás nemcsak a nemzetgazdaság számára fontos, hanem az Önök számára is haszonnal jár. A diplomás munkavállaló lényegesen nagyobb fizetést kap és kisebb eséllyel válik munkanélkülivé, mint a diploma nélküliek. Önöknek természetesen most sem szabad abbahagyniuk a tanulást: önállóan vagy szervezett formában továbbra is tökéletesíteniük kell ismereteiket. Remélhetőleg sokan fognak MSc vagy PhD programban tanulni egyetemünkön. Sok sikert kívánok önöknek a BME nevében és ne feledjék, Magyarország és az Egyetemünk visszavárja Önöket!”

Az ünnepélyes diplomaosztó levezető elnöke Vígh László Gergely egyetemi docens, BME Rektori Kabinet idegennyelű képzés megbízottja volt. A Gaudeamus Igitur dallamára vonultak be az elnökség tagjai: Lovas Tamás egyetemi docens (ÉMK), Kovács Ádám dékánhelyettes (GPK), Nemes Gábor dékánhelyettes (ÉPK), Hell Zoltán (VBK), Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes (VIK), Levendovszky János dékánhelyettes (VIK) Török Ádám dékánhelyettes (KJK) Prok István dékánhelyettes (TTK).

Varga Annabella, a mentorok vezetője az elmúlt évek vidám és kevésbé vidám perceit idézve búcsúzott végzős társaitól. „Maradjatok hűek önmagatok legvalósabb, legőszintébb, leghitelesebb részéhez” – idézte Michelle Obama szavait („Stay true to the most real, most sincere, most authentic parts of yourselves”).

„A szüleink Magyarországra küldtek minket, hogy a Műszaki Egyetemen tanuljunk” – fogalmazott Sadiq Abbas Tafida villamosmérnök hallgató, aki rendhagyó módon magyarul kezdte búcsúbeszédét a vendéglátók iránti tisztelete jeléül. „Hatalmas kihívás volt számunkra minden nap. Keményen dolgoztunk, hogy ma átvehessük a diplománkat. Köszönjük oktatóinknak a tudást és a kitartást, amit átadtak nekünk és szüleink támogatását, ezekből építettük fel a diplomát. Magyarország és az egyetem mindig második otthonunk lesz, és ezért hálásak vagyunk!”

Kiváló tanulmányi eredményeiért jutalomoklevelet vett át: Sarhan Mohamed építőmérnök, Jinyub Kwak, David Matthew Smith, Kamdin Shafiepour, Sadiq Abbas Tafida és Youssef Halal villamosmérnökök.

A BME különböző angol nyelvű képzéseire mintegy ötven országból jönnek diákok: a legtöbben Iránból, Törökországból, Egyiptomból, Kínából, Nigériából érkeznek. 2016 februárjában összesen 23 diák vette át oklevelét, többségük a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (14 fő), valamint a Gépészmérnöki Kar (6 fő) hallgatói voltak. 

A VIK egyik nemzetközi projektje keretében két dél-koreai egyetemmel és négy európai intézménnyel közösen kínál kettős diplomás képzéseket. A Kyungpook National University (Daegu) diákjai két félévet töltenek a VIK-en mérnök informatikus és a villamosmérnöki alapképzések hallgatóiként. Ezúttal 7 koreai diák kapott oklevelet. A karon rajtuk kívül 3 iráni, egy-egy ausztrál, egyiptomi, nigériai és szíriaihallgató végzett.

A GPK-n két francia, két iráni, egy ciprusi és egy szaúd-arábiai diák szerzett diplomát. Egy magyar és egy iráni építész, valamint egy szíriai építőmérnök is átvehette oklevelét az ünnepségen.


    
   

HA - TJ

Fotó: Philip János