Józsa János: régóta valljuk, hogy a mérnökség és a közgazdaságtan együtt jár

Business & Technology címmel tart konferenciát a BME-n a Magyar Közgazdasági Társaság.

„A Műegyetem léte bőven meghaladja a kétszáz évet, és az oktatás ugyan a kezdetekben műszaki jellegű volt, a XX. század első felében két évtizedig közgazdaságtant is tanítottak” – hangsúlyozta a Business & Technology Konferenciát megnyitó beszédében a BME rektora. Józsa János hozzátette: „A kilencvenes évek végétől újraindult a gazdaságtudományi képzés, és a Gazdaság és Társadalomtudományi Kar egyre erősebb ága a műegyetemi oktatásnak. Az egyetem műszaki karainak és a gazdasági karnak, a Magyar Közgazdasági Társaságnak és a kormányzat képviselőinek itteni együttes fellépése, a konferencia témáinak rendkívüli gazdagsága bizonyítja azt, amit mi már régóta vallunk: a mérnökség és a közgazdaságtan együtt jár.”

Juhász Katalin, az MKT BME Ifjúsági Tagozatának elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a rendezvény létrejöttét. A Tagozat 2014 év októberében alakult azzal a céllal, hogy a hallgatók szakmai fejlődését segítse programok, konferenciák szervezésével. Ez a konferencia eddigi tevékenységük legkiemelkedőbb eredménye: a rendezvény három napjára több mint ezer regisztráció érkezett, sokan más egyetemekről, cégek képviseletében vagy a Magyar Közgazdasági Társaság tagjaiként kíváncsiak a programra.

„Azok a gazdaságok képesek a versenyképességüket javítani, amelyek hatékonyabban forgatják vissza a digitális megoldásokat a gazdaság vérkeringésébe” – emlékeztetett a gazdaság és a technológia szoros kapcsolatára Hegedűs Éva, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára. „Nem beszélhetünk technológiai változásról anélkül, hogy ne vennénk figyelembe a világban sebesen terjedő digitális technológia lehetőségeit. A Föld közel nyolcmilliárdos lakosságából közel 3,2 milliárd embernek van online elérése, és több mint hatmilliárd mobilelőfizetés segíti a „bekapcsolódást a tudástengerbe.”

Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az iparfejlesztés irányainak meghatározásáról és az új forrásokként kiírt versenypályázatokról beszélt. Utóbbiakkal az egyazon célú párhuzamos fejlesztések közül a legjobbnak ítélt termék vagy szolgáltatás végső kifejlesztését és piacra jutását támogatják.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója előadásában úgy vélekedett, a monetáris politikai döntéseknek köszönhetően a költségvetés is könnyebb, fenntarthatóbb helyzetbe került. A jegybanki alapkamat csökkentésével csökkentek a kamatkiadások mind a lakosság, mind az államháztartás területén 2013-2015 között, azaz mozgástér keletkezett a költségvetésben. Az MNB ügyvezető igazgatója kitért arra, hogy az előrejelzések szerint 2017 végéig, 2018 elejéig maradhat az alacsony inflációs időszak és kamatszint a magyar gazdaságban. 

HA - TJ

Fotó: Philip János