A svéd cégek képzett partnereket és munkavállalókat találnak itt

A Műegyetem Q épülete ad otthont a kreatív gondolkodást ösztönző Első Svéd Hallgatói Saroknak, amelyet már birtokba is vettek a hallgatók.

„Gyerekkoromban azt tanultam, hogy a svéd acél a legszilárdabb. Remélem, hogy ez a sarok a nagyszerű svéd szemlélet mellett a svéd acél szilárságát is behozza az épületbe” –hangsúlyozta Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora az Első Svéd Hallgatói Sarok átadásának ünnepségén. A BME vezetője köszönetnyilvánításában példaértékűnek nevezte a svéd vállalatokkal fenntartott több évtizedes tudományos és kutatási együttműködést, amelynek színterei az egyetemen működő laboratóriumok. „Kreativitásra ösztönző életérzés és a környezettudatos életminőség iránti igény jelenik meg ebben a színes és modern diáksarokban, amelyet máris birtokba vettek a villamosmérnök és az informatikus hallgatók” – tette hozzá a rektor.

A Svéd Királyság Magyarországi Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, a BME és vezető magyarországi svéd vállalatok Svéd Hallgatói Sarkot alakítottak ki a BME Q épületében az idei Swedish-Hungarian Smart Forum platform keretein belül. Céljuk olyan kreatív tanuló- és találkozási pont létrehozása volt, ahol a diákoknak mind kikapcsolódásra, mind tanulásra lehetőségük nyílik.  A létrehozott tér a svédországi munkahelyekhez hasonlít: egyrészt biztosítja a munkavégzéshez szükséges környezetet, másrészt lehetővé teszi, hogy a munkavállalók valóban jól is érezzék magukat az őket körülvevő, a hatékonyabb munkára inspiráló, kreatív térben.
A Svéd Sarokban interaktív kijelzőn futó végtelenített táblaszoftvert, mobil töltőállomást, kényelmes babzsákokat, tervezésre, ötletelésre hívó táblafelületeket, dizájnos környezetet és modern konyhát találhatnak az érdeklődő hallgatók.

„Az összetettebbé és globalizáltabbá váló világban az országok és a vállalatok sikerei egyre inkább az ott élő és dolgozó emberek ötletein és készségein múlnak” – fogalmazott Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete az ünnepélyes átadón, kiemelve a technológia és az innováció fontosságát hazájában. „A svéd vállalatok jól képzett partnereket és munkavállalókat találtak Magyarországon. Sok hallgató helyezkedett el a közel 200, itt működő svéd leányvállalat valamelyikénél. A svéd diáksarok mai átadása a BME-n újabb lépés Magyarország és Svédország, illetve az egyetem és a vállalatok közötti együttműködés megerősítésében. Szívből remélem, hogy ez a Hallgatói Sarok hozzájárul ahhoz, hogy az egyetem diákjai a lehető legjobb körülmények között fejlődjenek és élvezzék tanulóéveiket ezen a nagyszerű egyetemen” – tette hozzá.

Prőhle Gergely, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár beszédében a nemzetközi kölcsönhatások jelentőségét emelte ki, köszönetet mondva a Svéd Nagykövetség és a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség kezdeményezéséért, a vállalatok támogatásaiért, amelyek a magyar befektetési környezet és a magyar egyetemi képzés iránti elismerést is kifejezik. „A magyar tudomány és felsőoktatás évszázados sikereinek egyik legfontosabb záloga a nyitottság a külvilág, azaz, más kultúrák, tudományos műhelyek iránt” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. „Az új Svéd Hallgatói Sarok ismét egy lehetőség a nemzetközi tudományos, technológiai kölcsönhatások intenzívebb megélésére” – tette hozzá, majd reményét fejezte ki, hogy a magyar innovációs képesség így még ismertebbé válik a nagyvilágban is.

„Mindannyian csodálattal és elismeréssel adózunk a skandináv országok emberközpontú kultúrájának” – mondta köszöntőjében Vajta László. A Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja annak a meggyőződésének adott hangot, hogy „ha valaki magyarországi svéd vállalathoz kerül, megérinti az a szellemiség, az a frissesség, amely az emberek egymáshoz való kommunikációjában, a főnök-beosztott kapcsolatokban rendre észlelhető. Ez újdonság azoknak, akik a kicsit visszafogottabb európai kultúrákból származnak. Mi itt az egyetemen próbáljuk ezt a szellemiséget erősíteni a hallgatók és az oktatók közötti kapcsolatokban.”

„Nemcsak az egyetem padjait koptatja, hanem már a piacon is megjelent az ún. Z generáció, amelynek tagjai úgy gondolják, hogy a tudást ma már nem kizárólag a könyvtárak tárolják” – fogalmazott Vajk István, az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék egyetemi tanára. „E fiatalok úgy gondolják, hogy ami nincs fent a neten, az nem is létezik. Ez a generáció nemcsak tartalmában, hanem formájában is máshogy kíván élni: számukra a svéd Hallgatói Sarok a kreatív gondolkodás eszköze lehet.”

A Hallgatói Sarok technikai eszközeit és kényelmi berendezéseit a nálunk működő svéd vállalatok biztosították. Az Ericsson képviseletében Jakab Roland ügyvezető igazgató beszélt cége és a BME közel 24 éves együttműködéséről, a közös laborokról és kutatási eredményekről. „A diákok sok esetben ezeknek az egyetemi együttműködéseknek a keretében ismernek meg bennünket, majd indítják el a karrierjüket az Ericssonnál” – mutatott rá az ügyvezető igazgató.
A magyar szaktudás és tapasztalat fontosságát hangsúlyozta Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója is. Úgy fogalmazott, hogy a 25 éve Magyarországon is jelen lévő világcég jól döntött, amikor annak idején idehozta kapacitását. „Az Electrolux Csoport számít a magyar szakemberekre, nyitott, befogadó cég. Munkatársaink igazi nemzetközi munkakörnyezetben, globális csapatban végezhetik munkájukat” – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.
„Hisszük, hogy a fenntarthatóság egyik alapja az oktatás és az innováció támogatása, és valljuk, hogy Magyarországról elindulva is lehet világraszóló termékeket és cégeket építeni, akár egyetlen ötletből” – emelte ki Nagy György, a Sigma Technology Magyarország ügyvezető igazgatója. Az ügyvezető igazgató úgy vélekedett, hogy ezen ötletek egy része a jövőben a Svéd Hallgatói Sarokban születhet meg. A Svéd Hallgatói Sarok további támogatói a Skanska, a Kinnarps, valamint a Metropol vállalatok voltak.

HA - TJ

Fotó: Philip János, SPOT fotókör