Egymás után két nemzetközi űrkutatási rendezvényt is tartottak a Műegyetemen

11 országból érkeztek résztvevők a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán megrendezett nemzetközi űrkutatási konferenciára és az azt követő workshopra.

Tudományos, műszaki és oktatási témákat ölelt fel a „2nd International Conference on Research, Technology and Education of Space” (H-SPACE 2016) elnevezésű tanácskozás, amelyet a BME VIK Egyesült Innovációs és Tudásközpontja rendezett a Magyar Asztronautikai Társasággal (MANT) együttműködve. Az esemény másik együttműködő szakmai partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) volt.

A konferencia kiemelten foglalkozott az űrkutatási eredményekre alapozó, és egyre inkább előtérbe kerülő okos megoldásokkal, főként a kisműholdak szerepével az űrkutatásban és az űrszolgáltatásokban. A rendezvényen a magyar kutatók mutatták be tudományos eredményeiket: szó volt többek között a BME-n készülő SMOG-1 nanoműholdról (PocketQube), az alacsony pályára tervezett nanoműholdas küldetéssel kapcsolatos tervezési feladatokról és a geomágneses tevékenység ionszférára gyakorolt hatásáról.

Hazai és külföldi szakemberek adtak elő a tudományos és az ipari szekcióban, majd általános, középiskolai és felsőoktatási módszereket, tapasztalatokat, és iskolán kívüli képzési és ismeretterjesztési formákat vitattak meg a résztvevők. Az oktatási szekcióban szó esett az EUMETSAT műholdas meteorológiai képzési programjáról (EUMe Train) és a magyar részvételről, a 10 éves alkalmazott mérnöki tudományok versenyéről (Magyarok a Marson), a diákok tehetséggondozásáról, és a 18 és 35 év közötti ún. „űrgeneráció” számára szervezett MANT programokról.

A rendezvényre 11 országból érkeztek a résztvevők.

Közvetlenül a H-SPACE 2016 konferencia után, ugyancsak a Műegyetemi I épületében rendezték meg az ENSZ támogatásával működő nemzetközi szervezet, a Space Generation Advisory Council (SGAC) első európai űrkutatási workshopját. Az űrkutatás iránt érdeklődő 18-35 év közöttieket tömörítő szervezet „European Space Generation Workshop” című rendezvényén közel 60 fiatal vett részt. Ajánlásaikat az európai űrkutatási döntéshozóknak és az ENSZ Világűrbizottsága ülésén is bemutatják. Vizsgálták az európai együttműködés lehetőségeit a kisműholdas programokban, beszéltek a fiatal és a tapasztalt európai szakemberek közötti tudásátadásról, valamint a fiatal vállalkozók lehetőségeiről az európai űrszektorban.

Fotó: mant.hu