„A sakknak is köszönhetem, hogy könnyen tanulok”

Ötévesen vett részt első sakkversenyén a BME villamosmérnök hallgatója. Mára több nemzetközi megmérettetés helyezettje, a NB II nyertese, aki immár tanítja is e sportot.

„A sakk egyedi gondolkodásmódra, rendszerszemléletre és kitartásra tanított meg. Ennek a sportnak is köszönhetem, hogy gyorsabban és egyszerűbben tanulok, könnyebben átlátok helyzeteket, ami nagy előny a Műegyetem magas színvonalú képzésében, ráadásul egy új környezetben” – fogalmazta meg a választott sportágához fűződő élményeiről Egyed Gábor, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar  másodéves villamosmérnök BSc-szakos hallgatója, NB II nyertes sakk csapat éljátékosa, a sportág oktatója.

„Számos előnye ellenére a sakk manapság már egyáltalán nem trendi. Sokakban él az a tévhit, hogy a sakk inkább szellemi tevékenység, és nem sport, ám tapasztalatból tudom, hogy egy átlagos 4-5 órás játszma fizikailag és szellemileg is megterhelő. A rendszerint vasárnapi versenyek után egy teljes nap pihenőre van szükségem a regenerálódáshoz” – hívta fel a figyelmet Egyed Gábor, hozzátéve, hogy nemcsak a verseny, hanem a felkészülés is komoly erőfeszítéssel jár. „Minden megmérettetésre szisztematikusan készülök egy kifejezetten a sakkozók számára összeállított adatbázisból, amelyben elérhetők a versenypartik egymás utáni lépései, elemezhető az ellenfelek egyedi stílusa, jellemző nyitólépéseik és esetleges hibáik is” – árult el néhány kulisszatitkot a rendszeresen versenyző műegyetemi hallgató, aki ötévesen vett részt először egy kistérségi megmérettetésen Kunmadarason.

„Igazi szenzációnak számított, hogy kisgyermekként két lépésben adtam mattot egy nálam jóval idősebb  versenyzőnek” – elevenítette fel egyik első versenyélményét. A sakk családi hagyomány náluk, Gábort az édesapja tanította a játékra, ő az edzője, mentora és az egyik legnagyobb ellenfele is. E mellett rendszeresen versenyez eltérő stílusban sakkozó húgaival is, és játék közben sokat tanulnak egymástól. „Az idősebbik lánytestvérem a 'pozíciós' stratégiát követi, azaz megfontoltabban játszik, míg a kisebbik testvérem többet kockáztat, merészebb, és szinte 'felrobban' tőle a tábla. Én valahol kettejük közé pozícionálom a stílusomat. Az orosz versenyzőkhöz hasonlóan én is kedvelem a taktikus játékot: nem szeretem a cél nélküli mérkőzéseket, sokszor agresszív vagyok, ám ügyelek arra, hogy megalapozott döntéseket hozzak” – fejtette ki.

Gábor eddig összesen 7-8000 meccset játszott, jelentős részét online. „Az internetes sakk mindössze 10-12 éve jelent meg, olyan modern játékforma, amelyben a versenyzők többnyire tét nélkül próbálhatnak ki új stratégiákat a nyitásra, a közép- és a végjátékra” – fűzte hozzá az ifjú sakkozó, aki a virtuális térben is igyekszik tudatosan felépíteni lépéseit, folyamatosan fejleszti magát, ám néha a megérzéseire hallgat, amikor új módszereket próbál ki. „Ezek az ösztönszerű döntések sokszor sikeresebbek a tudatos elhatározásoknál, de gyakran kudarccal is párosulnak, amit olykor nehéz a helyén kezelnem. Itt van még mit tanulnom.”

Egyed Gábor szerint a sakkozás tanulható képesség. „Kezdetben az alapgondolkodás módját kell elsajátítani, ami ugyan időigényes, ám sok gyakorlással fejleszthető, és érdemes minél fiatalabb korban, már 3-4 évesen elkezdeni. A kisgyermek először a megérzései alapján dönt, de idővel egyre inkább tudatosul benne, hogy mit és hogyan kell lépnie a bábukkal” – ecsetelte a szabadidejében óvodásokat és kisiskolásokat oktató sakkozó. Az első, ösztönös lépések után a tudatos alapjátékra tanítja a kezdőket, például a kötelező sáncolásra (király és bástya pozíciós cseréje), a mintaként használható nyitólépésekre, a centrum elfoglalására vagy a tisztek kihozatalának lehetséges módjaira.

„Hazánk fiatal sakktehetségei a világ élvonalába tartoznak” – állítja Egyed Gábor, annak ellenére, hogy szerinte a magyarok hozzáállása sokszor kissé „elmaradott”. „A hazai sakkozók többsége azért versenyez, mert nyerni akar. Hatalmas lexikális tudással rendelkeznek, ám félnek az újdonságoktól, legfőképpen a vereségtől, emiatt nem mernek kockáztatni” – fejtette ki a magyar játékstílusról a Műegyetem hallgatója, aki szerint a jó sakkozó mindig előre látja, hogy mi fog történni, legalábbis egy bizonyos lépésszámig. „Az első 20 lépést általában előre meg lehet jósolni az ellenfél tanulmányozása közben tapasztaltakból. Ez után a meccs megnyerése vagy elvesztése szinte már csak azon múlik, hogy a játékos meg tudja-e lepni az ellenfelét, milyenek a kombinatorikus képességei és képes-e előre gondolkodni” – vélekedett Egyed Gábor. A sportoló sajnálja, hogy „főként pénzhiány miatt kevés hazai tehetség kap lehetőséget arra, hogy képességeit egy olyan szakedző mellett fejlessze, aki megismerteti a stratégiákkal, feltárja a lépések mögött rejlő okokat és válaszol a miértekre”.

„A sakk nemcsak egy sportág, hanem egy teljes elszántságot igénylő életmód, amely már nagyon fiatal korban komoly döntésekkel, felelősséggel és sokszor lemondásokkal jár” – fejtette ki Egyed Gábor, aki élete egyik legsúlyosabb döntését hozta meg akkor, amikor a továbbtanulás mellett döntött és a Műegyetemet választotta. „Egy profi játékos életébe nem fér bele a tanulás. Én a sakkban már elértem mindazt, amit lehetett, így tovább kellett lépnem. Soha nem hagyok fel a sporttal, versenyezni is fogok, és hálás vagyok azokért az élményekért és képességekért, amelyeket e játéknak köszönhetek.”

Gábor már kiskorában az átlagnál fogékonyabb volt a matematikára: korosztályát felülmúló gyorsasággal és alapossággal látta át a nagy és bonyolult összefüggéseket. E képességeket kamatoztatni tudja villamosmérnöki tanulmányaiban is: jó memóriakészségének köszönhetően a társainál könnyebben és gyorsabban sajátítja el a tananyagot. „Ez a tudás nem egyenlő a vizuális, képszerű és gyakran felületes tanulással. A sakkban tanultakat alkalmazva képes vagyok arra, hogy memorizáljam az ismeretanyagot, ám átgondolt és rendszerezett tudás megszerzésére törekszem ” – osztotta meg Egyed Gábor, hozzátéve, hogy nem bánta meg döntését, hiszen a Műegyetemen új és érdekes mérnöki ismeretekre tesz szert, és úgy véli, hogy a sakkhoz hasonlóan kiteljesedhet.

Egyed Gábor sakkozó versenyeredményei:

2008-ban az Országos Diákolimpia 7. helyezettje, a Korcsoportos Magyar Bajnokság 35. helyezettje, az Ifjúsági Csapatbajnokság 38. helyezettje

2009-ben az Országos Diákolimpia 15. helyezettje, a Korcsoportos Magyar Bajnokság 29. helyezettje

2010-ben a Korcsoportos Rapid Magyar Bajnokság 26. helyezettje, a Korcsoportos Magyar Bajnokság 15. helyezettje

2011-ben a Korcsoportos Rapid Magyar Bajnokság 7. helyezettje, az Országos Diákolimpia 15. helyezettje, a Nemzetközi csapatverseny 3. helyezettje, NB II 4. helyezett, az Ifjúsági Csapatbajnokság 5. helyezettje

2012-ben a Korcsoportos Rapid Magyar Csapatbajnokság 3. helyezettje, Korcsoportos Rapid Magyar Bajnokság 13. helyezettje, az Országos Diákolimpia 8. helyezettje, a Korcsoportos Magyar Bajnokság 9. helyezettje, NB II 1. helyezett, az Ifjúsági Csapatbajnokság 7. helyezettje

2013-ban a Korcsoportos Rapid Magyar Csapatbajnokság 3. helyezettje, Korcsoportos Rapid Magyar Bajnokság 4. helyezettje, a Nemzetközi csapatverseny 3. helyezettje, az Ifjúsági Csapatbajnokság 15. helyezettje

2014-ben és 2015-ben NB II 2. helyezett

-TZS, TJ-

Fotó: Egyed Gábor