Duális rendszerű, mesterszintű mérnökképzés indulhat jövőre a Műegyetemen

Kiterjeszti együttműködését a BME és a Siemens Zrt. Új képzési forma indul, bővülnek a kutatás-fejlesztési kapcsolatok, és a cég segíti a hallgatók szakmai előmenetelét is.

„Az új képzés terveink szerint 2017 februárjában már hivatalosan is felvehető lesz a hallgatók számára. Ezzel az egyetem hallgatói egy új, egyedi villamosmérnöki szakterületet ismerhetnek meg, egyben a munkaerőpiac számára igen fontos tudást szerezhetnek” – hangsúlyozta Józsa János, a Budapesti Műszaki Gazdaságtudományi Egyetem rektora a Siemens Zrt. és a BME szándéknyilatkozatának ünnepélyes aláírása alkalmából.

A duális rendszerű, műszaki mesterképzésre már idén szeptembertől lehet jelentkezni. A résztvevő hallgatók az erőművi folyamatirányítás mellett a villamos- és irányítástechnikai üzembe helyezés területeit ismerhetik meg. A támogatási szerződést az egyetem vezetői és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója írta alá.

Magyarországon a Műegyetem lehet az első olyan felsőoktatási intézmény, amely ilyen jellegű képzést indít. Az új duális rendszerű oktatás a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar villamosmérnöki mesterszakára épül. A kétéves elméleti oktatáson túl a résztvevők 22 hetet töltenek el a Siemens-nél, ahol iparági ismeretekkel és gyakorlati tapasztalattal gazdagodhatnak. A Műegyetem egyik legnagyobb ipari partnereként a Siemens ösztöndíjat is biztosít a hallgatóknak.

„A BME képzéséből kikerülő fiatalok kiváló elméleti alapokkal rendelkeznek. Ám, ha például egy erőmű tervezési, fejlesztési, vagy karbantartási munkálatait kell majd végezniük, hasznos lesz számukra, hogy nálunk gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek az erőművi környezetet bemutató szimulátorainkban, sőt, akár valós projektekben is” – fejtette ki az új képzési specializációról Papp Dávid, a Siemens Zrt. erőmű- installációs részlegének vezetője.

A megerősített együttműködés keretében a felek bővítik a kutatás-fejlesztési kapcsolataikat is. A Siemens idén is patronálja a hallgatók szakmai fejlődését: hallgatói TDK- és diplomadolgozatokat ismer el, anyagi támogatással ösztönzi a fiatalok tudományos diákköri tevékenységét, és külföldi részképzéseket is támogat. A vállalat segíti a szakmai gyakorlatok szervezését és lebonyolítását, így a műegyetemisták rendelkezésére bocsájtja a duális szakképzést szolgáló Siemens Képzési Központ kapacitásait is. Az aláírt támogatási szerződés lehetőséget teremt a BME-s oktatók és diákok számára, hogy részt vegyenek piaci megrendelések kutatás-fejlesztési munkálataiban is.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Siemens között 1999 óta tart az együttműködés.

-TZS, TJ-

Fotó: Philip János