Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

BME Gyerekegyetem Plusz elnevezéssel újabb programot kínált a Műegyetem

2016. 04. 20.

Zsúfolásig telt meg izgatott gyerekekkel a központi épület nagyelőadója. Kísérőikkel együtt mintegy félezren jöttek el.

„Magos, igen lapos és akkorát ugrik, mint a Bazilika tornya! Mi az?” – tette fel a kérdést Härtlein Károly, a Fizikai Intézet tanszéki mérnöke, aki „Szövegértéstől a kritikus gondolkodásig” című előadását indította így. Bár az általános iskolai alsós tantárgyak többsége nem kíván többet a diákoktól, mint a leírt vagy felolvasott szövegek megértését, de vajon mi történik, amikor a megfogalmazás „csalafinta”? – kérdezett ismét, és innen vezette ifjú közönségét tovább, folyamatosan terelgetve őket a körülöttük lévő világ felfedezésében, szabályok és buktatók között. A tanár úrtól megszokott módon mondandóját kísérletekkel is szemléltette, sőt, a fizikai eszközökön kívül ezúttal bűvészkellékek is előkerültek.

Charaf Hassan, a VIK AUT tanszékvezetője „5G a tenyeredben. Milyen kézben okos a telefon?” című előadásával, valamint rengeteg eszközzel és alkalmazással érkezett, hogy bepillantást adjon a nem is olyan távoli jövőbe. A gyerekek egymással kommunikáló autókról, intelligens városokról, okoslakásokról és minden eddiginél sokoldalúbb mobiltelefonokról hallhattak, amelyeket a mobilhálózatok ötödik generációja hozhat el.

Az előadásokat tudományos körséta követte, hiszen a BME szakkollégiumai is kínáltak programokat. A Szentgyörgyi Albert Szakkollégium a mindennapok kémiáját mutatta be háztartási eszközökkel végzett kísérletekkel, a Gépész Szakkollégium Orvostechnika Szakosztálya orvostechnikai eszközökből rendezett bemutatót, a Simonyi Károly Szakkollégium hallgatói a robotikáról és a mesterséges intelligenciáról beszéltek, míg a Wigner Jenő Szakkollégium Kísérleti Kör Tesla-tekerccsel, folyékony nitrogénnel, teanövényekkel és hanghullámokkal végzett kísérleteket mutatott be a fiataloknak.

BK - TJ

Fotó: Philip János