Magyarországon járt a C++ programozási nyelv szellemi atyja

Több száz érdeklődő személyesen vagy élő közvetítésen kísérte figyelemmel Bjarne Stroustrup előadását a BME-n. A dán szakember történelmi jelentőségű alkotása egy új programozási nyelv kifejlesztése volt 30 évvel ezelőtt.

„Különleges pillanatnak lehetünk tanúi a mai előadáson. Egy nemzetközi ismertségnek örvendő szakértőt látunk vendégül, akinek látogatására a világ valamennyi intézménye büszke lenne. Találmányát világszerte több ezer informatikai szakember alkalmazza, az általa kifejlesztett programozási nyelv fontos része a műegyetemi informatikai képzésnek is. Örömmel köszöntöm köreinkben Bjarne Stroustrupot” – e szavakkal nyitotta meg a Morgan Stanley és a Műegyetem közös szakmai rendezvényét Józsa János, a BME rektora. 

Zsúfolásig megtelt a Q épület Simonyi Károly előadóterme és a Műegyetem egy további előadója is. Az angol nyelvű rendezvény első előadását Sinkovics Ábel, a Morgan Stanley szoftverfejlesztője tartotta „Debugging and benchmarking the C++ compilation process” címmel. Őt követte a dán szakértő, Bjarne Stroustrup, aki a BME VIK és a Morgan Stanley meghívottjaként „Type- and resource-safe C++” című előadásában látta el gyakorlati tanácsokkal a C++ programozási nyelvet tanuló és alkalmazó mérnökhallgatókat, valamint a már gyakorló mérnököket.

Bjarne Stroustrup közel 30 éve fejlesztette ki a C++ programozási nyelvet, amelyről utólag a következőket fogalmazta meg: „Feltaláltam a C++-t, megírtam az első definíciókat, és létrehoztam az első implementációt [...] kiválasztottam és megfogalmaztam a C++ tervezési kritériumait, megterveztem a nyelv fő képességeit, és felelős voltam a nyelv kiterjesztését érintő javaslatok elbírálásáért a C++ szabványosítási bizottságban.” Bjarne Stroustrup ma a Morgan Stanley technológiai részlegének vezetője New Yorkban, a Columbia University informatikai karának vendégprofesszora és a Texasi A&M University ún. distinguished professzora. Bjarne Stroustrup jelenleg a C++ programozási nyelv újabb verziójának kidolgozásán munkálkodik. A „C++ 17” elnevezésű változat várhatóan 2017 őszén jelenik meg.

A C++ egy általános célú és magas szintű programozási nyelv, a C nyelv továbbfejlesztése. A C++ támogatja a procedurális, az objektum-orientált, a generikus programozást, és az adatabsztrakciót. A C programozási nyelv hatékonyságának megőrzése mellett törekszik a könnyebben megírható, karbantartható és újrahasznosítható kód létrehozására. A C++ nyelvet elsőként, nem kísérleti körülmények között 1983-ban használták, 1987-ben pedig nyilvánvalóvá vált, hogy elkerülhetetlen a C++ szabványosítása. E folyamat 1991 júniusában kezdődött, amikor a C++ az ISO szabványosítási kezdeményezés részévé vált. 1998-ban hagyták jóvá a C++ programozási nyelv szabványát.

Fotó: SPOT