Ismét a BME lett a legtöbbet publikáló hazai intézmény

Több szempont szerint is az élen áll a Műegyetem a Quacquarelli Symonds kelet-európai és közép-ázsiai egyetemek területi rangsorában idén.

A rangsorkészítő cég 2014-ben jelentkezett először a „Feltörekvő Európa és Közép-Ázsia” (Emerging Europe and Central Asia, EECA) elnevezésű regionális rangsorával. Idén 20 ország több mint 500 egyetemét vizsgálva készítették el az első 200 intézmény értékelését.

A rangsort harmadik éve a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem vezeti. Idén a dobogó következő két fokát is egy-egy orosz intézmény, a Novoszibirszki Állami Egyetem és a Szentpétervári Állami Egyetem foglalja el (a tavalyi bronzérmes prágai Károlyi Egyetem most negyedik lett – szerk.).

A BME a tavalyi 32-ről 10 helyet előrelépve, összesítésben a 22. helyen áll a 200 felsőoktatási intézmény között, és a második legjobb magyar egyetem lett.

A listán szereplő magyar felsőoktatási intézmények helyezései (zárójelben a tavalyi helyezés és pontszám):

Helyezés

Pontszám

Intézmény

15. (13.)

83.8 (81.5)

Szegedi Tudományegyetem

22. (32.)

80.6 (73.8)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

27. (16.)

77.3 (80.0)

Eötvös Loránd Tudományegyetem

29. (29.)

76.8 (75.2)

Debreceni Egyetem

41. (42.)

71.3 (65.3)

Budapesti Corvinus Egyetem

53. (58.)

59.7 (58.4)

Pécsi Tudományegyetem

82. (78.)

47.7 (44.6)

Miskolci Egyetem

A rangsor készítői több szempont alapján vizsgálták az intézményeket. A sorrend összeállításakor az akadémiai elismertséget, a munkaadók visszajelzéseit, az oktatók és a hallgatók arányát, a doktori fokozattal rendelkező oktatók-kutatók számát, a publikációs tevékenységet és az idézettséget, a nemzetközi hallgatók és oktatók arányát, valamint az internetes láthatóságot  vették figyelembe.

A BME idén is a legjobb hazai felsőoktatási intézmény az intézményenként összesített publikációk számát tekintve, a teljes listán pedig a hetedik helyen szerepel az összes rangsorolt intézmény között (idén a hivatkozások és a cikkek számát tudományterületenként normalizálták, illetve kizárták a vizsgált cikkek közül azokat, amelyeknél a szerzők túl sok intézményt adtak meg – szerk.).

Az internetes láthatóság alapján Egyetemünk – a tavalyihoz hasonlóan – ezüstérmes lett a hazai mezőnyben, és három helyet javítva a 11. helyen áll az összes intézmény között.

A munkaadók visszajelzéseit tekintve a BME idén is a 3. legjobb egyetem itthon, és két helyet előrelépve a 9. legjobb lett Kelet-Európában és Közép-Ázsiában.

Az akadémiai elismertség alapján a Műegyetem a hazai egyetemek között az 5., a teljes listán pedig – a tavalyihoz képest eggyel feljebb – a 39. helyen található (a sorrend készítésekor leginkább súlyozott akadémiai és munkáltatói elismertséget idén három helyett öt évre visszamenően számolták – szerk.).

-BK, TJ-