Idén is segíti a gólyák tudásának gyarapítását a Kémszámtábor

Tizenkettedik alkalommal szervezi meg felzárkóztató táborát elsős vegyész- és biomérnök-hallgatóknak a BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium. A táborba augusztus 8-ig lehet jelentkezni.

„A tábor egyik nagy előnye volt, hogy megismerkedhettünk leendő évfolyamtársainkkal” – hangsúlyozta Harsági Nikoletta, harmadéves BSc-s vegyészhallgató, aki annak idején gólyaként vett részt a táborban, ma pedig már a főszervezők csapatát erősíti. „A középiskolában két évig nem tanultam kémiát, ezért hasznos volt feleleveníteni halványuló ismereteimet.”

„Természetesen a tábor fő célja idén is a tanulás” – fogalmazott Kozma József harmadéves BSc-s vegyészhallgató, szintén egykori résztvevő, aki ma Nikolettához hasonlóan az egyik főszervezőként segíti a gördülékeny lebonyolítást. „Mivel előrehozott érettségit tettem kémiából, ezért az egyetem megkezdése előtt egy évig nem tanultam a tárgyat. Sokat jelentett az újbóli gyakorlás annak idején nekem is.”

Az idén tizenkettedik alkalommal megvalósuló Kémszámtábor résztvevői szeptemberben kezdő vegyészkari hallgatók, akik a kémiai számítások (kémszám) órák keretében ismétlik át az egyetemi tanulmányaikat megalapozó kémiai ismereteket. A cél a tudásszint emelése: egy hét alatt 33 tanítási órán vesznek részt. A biomérnök- és a környezetmérnök-hallgatók között ugyanis sokan vannak, akik nem kémiából érettségiztek, ezért az első és a második félévben komoly hátrányba kerülhetnek. A tábor a kémiai számítások mellett lehetőséget biztosít egy másik fontos tárgy, a matematika átismétlésére is. A számítási gyakorlatokat a szakkollégisták tartják, akik pár évvel korábban maguk is tapasztalták a kezdeti nehézségeket, így sokkal jobban átérzik e feladatok jelentőségét. A Kémszámtábor nem egy második gólyatábor, elsődleges célja az ismeretszerzés.

A jelentkezők – közel száz főt várnak a szervezők – nagyon különböző tudással érkeznek, ezért a tábor elején szintfelmérő alapján osztják őket csoportokra. Az egyes csoportok oktatása a kémia elméleti oldalát célozza, így akik jó elméleti tudással jöttek, inkább a számolást gyakorolják. Kémiából kilenc, matematikából öt csoport lesz. A legjobbak pedig a tehetséggondozó csoport tagjai közé kerülnek, hiszen vannak, akik már érettségi után az egyetemi szint fölött képesek teljesíteni.

A szervezők az órák utáni időszakokra színes szakmai és közösségi programokkal készülnek. Laborlátogatást szerveznek és az egyetem környékét is megismertetik a táborlakókkal, hiszen a jelentkezők nagy része vidéki. A táborozók szállása a Martos Flóra Kollégiumban lesz, az ebéd pedig a Stoczek menzán. A Kémszámtábor rengeteg segítséget kapott a kar Dékáni Hivatalától, amelynek képviselői fórumot is tartanak, hogy megválaszolják az újdonsült egyetemi polgárok kérdéseit.

Nikoletta és József aktív tagjai BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégiumának és a szervezők közel harminc főt számláló csapatának. Mindketten szeretnék MSc képzésben folytatni tanulmányaikat, József a PhD-t sem tartja elképzelhetetlennek.

„Megtartottuk a tábor tavalyi felépítését, hiszen bevált, bár idén talán egy kicsit több lesz a szabadidő” – ecsetelte József. „A tábor végén – immár hagyományosan – záróbulin eresztjük ki a heti gőzt.”

HA - TJ

Fotó: Philip János, szasz.ch.bme.hu