A műegyetemi járműépítők újabb világsikere

A legjobb 10 közé jutott a BME Formula Racing Team a világ egyik legrangosabb Formula Student rendezvényén Silverstone-ban. Aratott a csapat a magyarországi versenyhelyszínen is.

A 23 fős BME Formula Racing Team (BME FRT) egyedüli magyar csapatként jutott ki az Egyesült Királyságban megrendezett versenyjármű-építő megmérettetésre, amelyen 30 nemzet 107 csapata közül végül az összetett 8. helyezést érte el, ami egyben a Team eddigi legjobb külföldi versenyeredménye.

A BME-s team „Emma” elnevezésű járműve és pilótái remekeltek a versenyen, és több számban is maguk mögé utasították az évek óta jól teljesítő svájci, német, holland és angol csapatokat. Különösen büszkeségre ad okot, hogy idén a műegyetemi versenyautót a második legjobb elektromos járműnek választották meg.

A versenyen adódott néhány váratlan műszaki probléma, amelyet a helyszínen kellett orvosolni. Többek között a jármű nagyfeszültségű akkumulátora és a töltő meghibásodása okozott gondot. A BME-s versenyzőknek a hamburgi társcsapat adta kölcsön töltőegységét a megmérettetés idejére. Boriszov Dániel csapatkapitány a verseny után azt nyilatkozta, hogy egy ilyen rendezvényen a vetélytársak nem csak megmérkőznek egymással, tapasztalatot, tudást és barátokat is szereznek. „Német versenytársaink segítsége fair-play díjas gesztus volt.”

Sipos Gábor csapatmenedzser elégedetten beszélt az elért sikerről, ám hozzátette, hogy tovább kell dolgozni teljesítményük javításán. Pozitív visszajelzések érkeztek a bíráktól, és a csapat tagjai tisztában vannak vele, hogy fejlődniük kell még a következő versenyekig. Az angliai futammal a nyári versenyszezon első felét zárták a BME-sek.

A BME FRT Silverstone-ban elért részletes eredményei:

Design Event: 7. hely,
Cost Event: 37. hely,
Business Plan: 49. hely,
Acceleration: DQ,
Skid Pad: 22. hely,
AutoX: 15. hely,
Endurance: 14. hely,
Efficiency: 2. hely,
Összetett: 8. helyezés.

Mindössze néhány nappal később, július 28. és 31. között újból rajthoz állt a csapat a Formula Student East futamán Győr-Gönyű Kikötőben.

12 ország 29 csapata mérte össze tudását itt, a BME-sek ekkor is kiemelkedő helyen szerepeltek. Az eredményhirdetésen összesen 7 alkalommal állhattak fel a dobogóra. Összesítésben a 3. helyen végeztek, és megszerezték a legjobb elektromos jármű címet is.

A BME FRT részletes eredményei Formula Student East versenyen:

Mérnöki tervezés: 3. hely
AutoCross: 3. hely
Üzemanyag hatékonyság: 2. hely
Skid pad: 2. hely
Gyorsulás: 1. hely
Dinamikus versenyszámok összesített: 3. hely
Összetett: 3. hely

A nyár utolsó napjaiban, augusztus 18. és 21. között Győrben, a hetedik Formula Student Hungary-n (FS Hungary) állnak ismét rajthoz a BME mérnökhallgatói.

Fotók forrása: BME FRT Facebook