Elhunyt Bán Gábor, a Műegyetem professzor emeritusa

A Villamosmérnöki és Informatikai Kar oktatója az utolsó hónapokig a BME aktív polgára maradt.

Bán Gábor az iparban eltöltött közel két évtized után, 1968-tól dolgozott a BME Villamos Művek Tanszékén. 1985-1991 között tanszékvezető, illetve intézetigazgató, két cikluson keresztül a kar gazdasági dékánhelyettese, 1997-től professor emeritusa volt.

Neve a hazai energetikai mérnök-társadalom generációi számára egyet jelentett a tudományterület magas szintű művelésével, szeretetével, a folyamatos megújulással és a szakmai tisztességgel.

Bán Gábor 1926-ban született Kiskunhalason, a BME-n 1950-ben villamosmérnöki diplomát, majd 1960-ban kandidátusi (PhD) fokozatot szerzett, és 1981-ben elnyerte a műszaki tudományok doktora fokozatot. Diplomázásától a Magyar Elektrotechnikai Egyesület tagja volt, valamint aktívan tevékenykedett különböző nemzetközi és hazai szakmai szervezetekben (CIGRÉ-tag, az lEEE Hungary Section alapító tagja, elnöke, a Magyar Mérnökakadémia alapító tagja). Szakmai életútját az Elektrotechnikai Egyesület 2014-ben Elektrotechnikai Nagydíjjal ismerte el.

A számos szakmai díjjal és Eötvös-koszorúval is kitüntetett tudós kutatási területét elsősorban a nagyfeszültségű és nagyteljesítményű kísérleti technika, valamint a villamosenergia-rendszerek gyors lefolyású, elektromágneses tranziens folyamatai alkották.

„Ez egy felelősségteljes, fáradságos szakma, viszont feltétlenül nagy szükség van rá” – nyilatkozta korábban a BME VIK oktatója (a teljes interjú ITT tekinthető meg – a szerk.).

Bán Gábor 90 éves korában, augusztus 27-én hunyt el hosszú betegség után.